Hoe erfelijk is creativiteit?

Via BPS-Digest ontdekte ik deze nieuwe studie over de erfelijkheid van creativiteit. Concreet keek men bij 1800 Nederlandse tweelingen hoeveel kans er was dat als 1 van de tweeling een creatief beroep had, de andere ook een creatieve job had. Door eeneiige en tweeeiige tweelingen te vergelijken kan men zo een vermoedelijk aandeel van genetische aanleg inschatten. Wat blijkt? De kans bij een monozygote tweeling is .68 (1 zou identiek zijn), bij niet-identieke tweelingen is dat slechts .4. Dus dit doet vermoeden dat er wel degelijk een belangrijk genetisch aandeel zou zijn.

BPS-Digest zet er nog een paar andere onderzoeken naast:

Nu, ik was eerst verbaasd, omdat ik me van dit onderzoek dat van alle onderwerpen op school kunst het minst erfelijk was. Maar dit lijkt te kloppen, in die zin dat als men naar effectieve creativiteit kijkt, de overeenkomst bij identieke tweeling opeens slechts .26 wordt volgens dit onderzoek.

Hoe kan dit verklaard worden? Deels omdat veel oudere onderzoeken vooral zelfrapportage gebruiken, wat echter niet het geval is bij het nieuwe onderzoek over creatieve jobs. Maar BPS-Digest suggereert iets dat ik wel kan volgen als verklaring: het is vooral de persoonlijkheid die erfelijk is, waarbij je bijvoorbeeld meer open staat voor nieuwe indrukken, niet zozeer of je er ook goed in bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s