Racisme op Twitter

Ik weet het, het is geen nieuws. Spijtig genoeg. Toch wil ik het kwijt.

Gisteren stelde ik een vraag op Twitter aan @Jihad_VP als reactie op haar tweet, @orhanagirdag deed mee aan een kort gesprek. Mijn vragen waren voor alle duidelijkheid puur uit interesse omdat het over de lerarenopleiding ging en deze me zeer na aan het hart ligt. Maar… ik kreeg hierdoor ook alle tweets te zien die anderen naar Jihad en Orhan richtten.

Zelf word ik zelden met negatieve berichten bestookt, maar mocht nu even meerproeven van het racisme die hen te beurt valt. Ik ga die tweets hier niet herhalen, maar: Zum Kotzen!

2 gedachten over “Racisme op Twitter

  1. Bedankt Pedro om dit te delen.
    Het ergste wat er kan gebeuren is dat we dergelijke uitingen van racisme normaal gaan vinden en dus gaan minimaliseren.

  2. Het blijft altijd de vraag hoe hier mee om te gaan. Op reageren heeft eigenlijk nooit het gewenste effect, sowieso hoeveel nuance kun je in 140 tekens in een tegenreactie plaatsen. Een tweet om het slachtoffer een hart onder de riem te steken kan, maar wordt bijna een dagtaak als je het consequent doet.
    Niet reageren kan ook, maar wekt de indruk dat je het inderdaad normaal vind wat er gebeurt.

    En dit is niet alleen het geval bij racisme. Politiek, alles wat met vrouwen te maken heeft, onderwijs, in het algemeen kan elke ietwat afwijkende mening er op Twitter op rekenen dat als iemand zichtbaar genoeg is, er stevig op gereageerd wordt. Het is alsof je een café binnen stapt met een paar duizend mensen (voor ons gewone stervelingen, voor anderen is het aantal veel groter) waarvan je de gesprekken kunt volgen én die jouw gesprekken met anderen tot in detail kunnen volgen of teruglezen. En die daar, blijkbaar vaak zonder het gebruikelijke besef van fatsoen, op reageren.
    Dan maar niet meer actief zijn op Twitter? Is ook zo rigoureus, want er komt per saldo ook heel veel moois en interessants voorbij. Dat betekent echter wel dat je veel van de uitspattingen zult moeten negeren. Met het risico dat gedacht wordt dat die uitspattingen normaal zijn. Het is inderdaad een dilemma. Mediawijsheid en (digitaal) burgerschap is niet alleen iets wat we kinderen, leerlingen en scholieren moeten bijbrengen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s