En nog onderwijsnieuws: persbericht Katholiek onderwijs én COV over masters in basisonderwijs

Opvallende samenwerking tussen de Christelijke Onderwijsvakbond COV en Katholiek Onderwijs Vlaanderen in dit persbericht en voorstel:

In haar advies over een toekomstplan voor het basisonderwijs van 8 maart 2017 pleit de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) voor een specifieke masteropleiding voor het basisonderwijs. De Vlor roept de overheid op om versneld werk te maken van het onderzoek naar de opportuniteit en de meerwaarde daarvan. Het Christelijk Onderwijzersverbond, de grootste vakbond voor het basisonderwijs, en Katholiek Onderwijs Vlaanderen, de netwerkorganisatie van katholieke besturen en hun scholen, hebben dat onderzoek niet afgewacht. De afgelopen maanden werkten ze samen een voorstel uit voor een nieuwe masteropleiding basisonderwijs.

Achtergrond

De inzet van masters in het basisonderwijs is geen nieuw idee. Masters kunnen de kwaliteit van het onderwijs versterken en het beroep van onderwijzer aantrekkelijker maken voor studenten die een academische opleiding beogen. Een achttienjarige die droomt van een job in het basisonderwijs, kan vandaag alleen terecht in de opleiding professionele bachelor aan de hogeschool. Jongeren die een universitaire opleiding willen volgen, kiezen dus tussen de universiteit of hun droomjob. Een master basisonderwijs lost dat probleem op.

De commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement heeft zich al meermaals over dat onderwerp gebogen. Het COV en Katholiek Onderwijs Vlaanderen capteerden de voorbije jaren verschillende vragen in die richting. Een master specifiek gericht op het eigen karakter van het basisonderwijs komt tegemoet aan de noden van het onderwijsveld.

Unieke samenwerking

Liever dan naast elkaar te werken, besloten het COV en Katholiek Onderwijs Vlaanderen de handen in elkaar te slaan. Samen werkten ze een profiel uit voor een nieuwe masteropleiding basisonderwijs, die recht doet aan bezorgdheden over de kwaliteit van ons onderwijs en niets afdoet aan het karakter en de troeven van het Vlaamse basisonderwijs.

De raden van bestuur van beide organisaties hebben het profiel voor een nieuwe masteropleiding basisonderwijs goedgekeurd. Het COV en Katholiek Onderwijs Vlaanderen vragen daarom samen aan de Vlaamse regering om de inzet van masters in het basisonderwijs mogelijk te maken en in de opleiding te voorzien.

Een specifieke master

Het COV en Katholiek Onderwijs Vlaanderen benadrukken dat de masteropleiding studenten moet voorbereiden op de specifieke context van het basisonderwijs. Wie afstudeert, is inzetbaar in alle leergebieden en alle leerjaren van het basisonderwijs en vertrouwd met de geïntegreerde aanpak van de basisscholen. Een master basisonderwijs maakt samen met de collega’s integraal en zonder onderscheid deel uit van het schoolteam.

Een goede mix van bachelors en masters is volgens het COV en Katholiek Onderwijs Vlaanderen een meerwaarde voor elke basisschool. De hogeschoolopleidingen leveren zeer goede praktijk- georiënteerde leraren af, die ervoor zorgen dat de kwaliteit van ons onderwijs op een hoog niveau ligt. Academisch opgeleide masters kunnen door de vaardigheden die ze in hun opleiding hebben verworven, die onderwijskwaliteit nog verhogen: door het analyseren en interpreteren van data, het vertalen van onderzoek naar schoolpraktijk, het bouwen van bruggen tussen onderzoek en praktijk, het introduceren van nieuwe wetenschappelijke inzichten in de school, en het verdiepen van leergebieden.

Opleiding

Omwille van de dubbele doelgroep voorzien we twee opleidingstrajecten, die telkens eenzelfde totale studieduur omvatten:

  • Professionele bachelors kleuter- en lager onderwijs kunnen een masteropleiding basisonderwijs volgen via een schakeltraject. Na hun lerarenopleiding aan de hogeschool volgen zij een schakelprogramma van 60 studiepunten dat hen toegang geeft tot een masterprogramma van 60 studiepunten, waarin ze hun kennis en vaardigheden als leraar basisonderwijs academisch verbreden en verdiepen.
  • Academische bachelors pedagogische wetenschappen (en aanverwante disciplines) kunnen rechtstreeks instromen in een educatieve masteropleiding basisonderwijs van 120 studiepunten, die hen specifiek voorbereidt om als leraar in het basisonderwijs aan de slag te gaan.

    Rechtspositie

    Tegelijk pleiten het COV en Katholiek Onderwijs Vlaanderen ervoor om de masters in het basisonderwijs te vergoeden aan schaal 501, en ook alle leraren met een professionele bachelor, die een andere masterdiploma behalen, aan dezelfde schaal te verlonen. Immers, nu verlaten heel wat masters omwille van de lagere verloning het basisonderwijs. Die trend zou daarmee gekeerd kunnen worden. Uiteraard dient de educatieve master basisonderwijs aan de bekwaamheidsbewijzen toegevoegd te worden.

    Sterk basisonderwijs

    Het COV en Katholiek Onderwijs Vlaanderen zijn ervan overtuigd dat de samenwerking tussen bachelor- en masterleraren in de basisschool een hoogwaardige onderwijscultuur kan ondersteunen. De kruisbestuiving tussen mensen met verschillende competenties en vaardigheden die eenzelfde gedrevenheid voor het basisonderwijs delen, zal de professionalisering van de leraren in onze kleuter- en lagere scholen een sterke impuls geven en de kennis van alle teamleden verdiepen, en zo de kwaliteit van ons basisonderwijs ook voor de toekomst verzekeren.

Een gedachte over “En nog onderwijsnieuws: persbericht Katholiek onderwijs én COV over masters in basisonderwijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.