Maken computers kinderen asociaal?

Het is een vraag die regelmatig terugkomt, al dan niet met de nodige doemberichten, maar hoe zou je zoiets kunnen onderzoeken. In het best geval: door bijvoorbeeld 1000 kinderen random toe te wijzen aan of een groep die wel computers krijgt of aan een groep die geen technologie krijgt.

Het klinkt vergezocht, maar het onderzoek is wel degelijk net uitgevoerd bij 1123 Californische tieners (gemiddelde leeftijd 12.9) door Fairlie & Kalil (2017). Ik vond het onderzoek via Daniel Willingham. De onderzoekers namen een survey af van de deelnemende kinderen bij het begin en het einde van het schooljaar en men probeerde zoveel mogelijk in kaart te brengen.

Vooraleer je medelijden krijgt met de kinderen die geen toegang tot computers kregen, het was niet zo erg. Meer nog: ze hadden wel toegang tot het internet op school én sommige kregen wel van hun familie een eigen computer. Ook dit werd allemaal bijgehouden en het bleek wel degelijk zo dat de computergroep veel meer technologie gebruikte dan de andere groep.

Wat zijn de resultaten?

Friends: The results showed that kids given computers did not report communicating with or hanging out with their friends less…in fact, they reported spending more time with friends.
Social groups: Giving kids a computer had no impact on the probability that they would be part of a sports team, club, or music group.
School participation: There was also no effect of home computers on the number of days absent from school (or tardy), or days suspended.
Competing activities: Self-reported TV time, homework time and leisure reading were unaffected.
Social networking: Children with a home computer were more likely to have a social network page and reported spending more time on social networks. There was also a statistically nonsignificant increase in the probability of reporting cyberbullying, a result that is difficult to interpret because the overall mean was so low (less than 1%).

Dan Willingham wijst er wel op dat dit specifiek gaat over computers, terwijl vandaag de smartphone wellicht een belangrijkere rol speelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.