Hoe verschillen de persoonlijkheden van studenten naargelang richting?

Er kunnen nogal clichés de ronde doen over de verschillen tussen studenten. Een student geneeskunde zal wellicht anders zijn dan een student die voor rechten gaat? Onderzoekers bekeken de persoonlijkheidstrekken van 487 Deense studenten psychologie, rechten en economie (business) om na te kijken wat er van aan is. Ze testten de studenten zowel op de Big 5 als op de Dark Triad-persoonlijkheidskenmerken. Deze laatste waren nieuw voor me, maar omvatten psychopathie, narcisme and Machiavellianisme.

En wat blijkt? Sommige clichés blijken misschien wel een grond van waarheid te bevatten. Zo blijken studenten psychologie minder goed te scoren op de ‘dark’ persoonlijkheidstrekken, terwijl rechtenstudenten en economiestudenten gemiddeld hoger scoren op deze persoonlijkheidstrekken.

Psychologiestudenten bleken dan net hoger te scoren op openheid, anderen helpen en neuroticisme (wat in zichzelf een replicatie is van eerdere resultaten).

Wat hier oorzaak en gevolg is, is niet duidelijk, maar het valt te vermoeden dat bepaalde persoonlijkheidstrekken de studiekeuzes hebben mee beïnvloed (wat niet zo verwonderlijk is, natuurlijk).

Abstract van het onderzoek:

The Dark Triad traits (i.e., narcissism, psychopathy, and Machiavellianism) have been associated with the desire for power, status, and social dominance in the workplace, and these desires have been hypothesized to draw Dark Triad individuals towards occupations affording such outcomes. Following this reasoning, the Dark Triad may also influence educational choices. Research in other personality traits has shown that Big Five traits impact educational choices: Students in different academic majors differ on Big Five traits at enrollment. The aim of the present study was to explore whether there are also pre-existing Dark Triad differences across academic majors. Accordingly, the Big Five and the Dark Triad traits were measured in a sample of newly enrolled students (N = 487) in different academic majors (psychology, economics/business, law, and political science), and mean scores were compared. Group differences in the Big Five personality traits largely replicated previous findings. Group differences in the Dark Triad traits were also found and included medium and large effect sizes with the largest differences being between economics/business students (having high Dark Triad scores) and psychology students (having low Dark Triad scores). These findings indicate that Dark Triad as well as Big Five traits may influence educational choices.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.