Kansarmoede en onderwijs

Vandaag nieuws in De Morgen dat voor veel onderwijsmensen geen nieuws is: de kansarmoede onder leerlingen neemt toe. Bij een gelijk aantal leerlingen in het middelbaar onderwijs, nam het aantal kansarme leerlingen toe, 4 op 10 vandaag.

Ik moest onwillekeurig denken aan een oude blogpost. Onderwijs is hier geen oorzaak en kan slechts een deel van de oplossing zijn. Om een idee te geven: lagere huurkosten deden in een Brits onderzoek de schoolresultaten stijgen.

School kan wel degelijk proberen een verschil te maken, maar de uitdaging hier is hoe. Veel maatregelen die we in onderwijs kunnen nemen, hebben last van wat we het Mattheus-effect noemen. Vrij vertaal: de rijken worden rijken, de armen armer. Bijvoorbeeld meer tijd op school zal de sterkere leerlingen (sterke door achtergrond) meer ten goede komen dan zwakkere leerlingen (zwakker door achtergrond).

Er zijn wel degelijk maatregelen waarbij we de kloof mee kunnen dichten. Er is meer, maar ik geef 4 tips in volgorde van belangrijkheid:

Met ietsje meer voorzichtigheid:

Er is dus meer, maar bij alle maatregelen zal het ook de nodige tijd kosten. Studenten van me vergeleken veel maatregelen in verschillende landen, en wat op de ene plaats werkt, geeft nog geen garantie voor overal positief resultaat (bijvoorbeeld Harlem’s Children Zone succesvol in NY, maar in Rotterdam lijkt het een veel minder geslaagd verhaal.).

1 ding is duidelijk: werk aan de winkel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.