Onderwijsnieuwsoverzicht deel 9: is de geest uit de fles + extra duiding

Morgen beginnen de scholen er in Vlaanderen weer aan. Het onderwijsnieuws startte deze zomer vroeg, er waren al enkele grote thema’s, maar vandaag heeft de Tijd misschien wel een belangrijk bericht (alhoewel het gisteren al een veelbetekenende zin was in het artikel over de Eindtermen in De Morgen): Raymonda Verdyck van het GO ziet het niet zitten om de hervorming modernisering van het secundair onderwijs door te voeren zonder nieuwe eindtermen. Zoals het commentaarstuk in diezelfde krant duidelijk maakt: zeer logisch, maar politiek zeer moeilijk voor de huidige minister.

Maar beeld je even in dat de hervorming wel doorgevoerd wordt zonder nieuwe eindtermen. Dat de koepels dus nieuwe leerplannen – want nieuwe vakken/richtingen – mogen maken op basis van wat? De oude eindtermen? Dan mag je de vernieuwing van de Eindtermen voor de komende legislatuur op je buik schrijven. Want je kan toch moeilijk die nieuwe leerplannen al na 2 jaar in de vuilbak gooien, zal de terechte opmerking zijn? Het zou ook zeer veel macht, extra macht aan de koepels en de netten geven, wat wellicht moeilijk ligt voor de coalitiepartners (en oppositie) en het zou de beleidsruimte voor een volgende minister van onderwijs wel heel erg beperken.

Maar er is meer nieuws. In De Standaard roepen Dirk Van Damme en Wouter Duyck op tot het invoeren van centrale examens. De woorden van Roger Standaert op radio 1 lijken nog niet koud, maar het stuk is al eerder geschreven voor de leerplandiscussie. Wel opvallend: hier zitten het Katholiek Onderwijs, het GO en de minister op 1 lijn: ze vinden het geen goed idee.

Is er nog onderwijsnieuws? Jazeker:

En de nodige opinies:

2 gedachten over “Onderwijsnieuwsoverzicht deel 9: is de geest uit de fles + extra duiding

  1. Pingback: 1 september, overzicht van het onderwijsnieuws, deel 10: modernisering, segregatie en opinies | X, Y of Einstein?

  2. Pingback: De VLOR zegt: start niet op 1 september 2018 met nieuw secundair onderwijs | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.