Interessante cijfers: België kent laagste uren bijles volgens nieuwe analyses van PISA-data

Vorige maand publiceerde de Sutton-Trust een interessant rapport over ‘Extra Time’, meer bepaald over de extra instructietijd die leerlingen krijgen naast de reguliere lessen. Dit kan bijles zijn via zowel betaalde privélessen als via de school zelf of zelfs via ouders. De onderzoekers schreven het rapport specifiek voor Groot-Brittannië, maar er zitten enkele interessante vergelijkende tabellen in die ook voor ons zeer relevant zijn, zoals deze:

Probleem is wel dat er hier België staat, en ons onderwijs is nu eenmaal geregionaliseerd dus dit is een gemiddelde. Ik keek zelf na in de GPS van PISA zelf, maar deze liet me niet toe dieper te graven. Maar er valt nog iets meer op over die bijlessen. Waar in veel landen kinderen van gezinnen met een hogere SES meer extra les krijgen, valt op dat dit onder andere in België niet het geval is. Hier zien we namelijk dat kinderen uit gezinnen met lagere SES iets meer bijles krijgen.

Let wel: dit is een momentopname, je kan hier niet afleiden of bijles toeneemt of afneemt (er zijn andere aanwijzingen voor een toename) en het gaat over bijles bij 15-jarigen (de leeftijd waarop PISA zich focust).

Momenteel is er ook – weer – een discussie over huiswerk in Vlaanderen, en ook daarover staan er in het rapport enkele interessante cijfers. Niet onverwacht zien we dat kinderen uit gezinnen met een hoge SES meer geholpen worden door ouders dan kinderen uit gezinnen met een lage SES, maar tegelijk valt de kloof mee in vergelijking met veel andere landen.

Maar echt opvallend is dat er net iets meer kinderen uit gezinnen met hogere SES nooit hulp krijgen bij huiswerk dan kinderen uit gezinnen met lage SES, al is het verschil minimaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.