Trucje om kinderen bij hun huiswerk te houden: wees batman

Kinderen doen focussen, zorgen dat ze niet afgeleid worden bij taakjes of huiswerk, het is soms niet eenvoudig. Een nieuw onderzoek bij 4- tot 6-jarigen toont een truc die er voor kan zorgen dat ze niet afdwalen: zeg hen zich zoals batman te gedragen.

Voor het onderzoek van Rachel White en collega’s werden 180 kinderen gerecruteerd en random verdeeld over verschillende testgroepen. Alle kinderen werden gevraagd een trage maar “belangrijke” opdracht te maken waarbij ze de kans kregen om zelf te beslissen wanneer ze een pauze konden nemen om op een iPad spelletjes te spelen.

Wat bleek: de 4-jarigen hadden meer moeite dan de 6-jarigen om bij de opdracht te blijven. Dat is niet echt een verrassing. Wel een verrassing:  Als kinderen gevraagd werden een rol aan te nemen van een rolmodel, bijvoorbeeld Batman bleven ze langer met de taak bezig. Ook de groep die de opdracht kreeg om over zichzelf als derde persoon na te denken zoals ‘werkt James (naam van het kind) wel hard genoeg’, werkten langer aan de taak dan kinderen die gewoon over zichzelf bleven denken.

Ik vraag me zelf wel af hoe lang het “Batman-effect” blijft effect hebben.

Abstract van het onderzoek:

This study investigated the benefits of self-distancing (i.e., taking an outsider’s view of one’s own situation) on young children’s perseverance. Four- and 6-year-old children (N = 180) were asked to complete a repetitive task for 10 min while having the option to take breaks by playing an extremely attractive video game. Six-year-olds persevered longer than 4-year-olds. Nonetheless, across both ages, children who impersonated an exemplar other—in this case a character, such as Batman—spent the most time working, followed by children who took a third-person perspective on the self, or finally, a first-person perspective. Alternative explanations, implications, and future research directions are discussed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.