Mijn column over jongeren en engagement

Deze column verscheen eerst op Radio 1.

Help, de Leuvense studentenverenigingen vinden geen vrijwilligers meer om achter de bar te staan. En ook het studentenblad Veto raakt in de problemen.

Het probleem kennen we al langer bij de jeugdbewegingen, waar jongeren steeds minder lang in de leiding blijven.

Maar is de titel van De Morgen correct als dit betekent dat de jongeren geen engagement meer vertonen? Nee, toch niet. Straks is het terug de Warmste Week van Studio Brussel en zul je veel jongeren in het getouw zien voor het goede doel.

Wat is het verschil? Een kortlopend engagement is makkelijker inplanbaar dan lange verbintenissen. Want, beste mensen, die agenda’s zitten goed vol. Ik zat gisteren samen met verschillende groepjes studenten voor hun bachelorproef. De ervaring leerde me dat je dan best genoeg tijd uittrekt om een volgende afspraak in te plannen. Ik hoorde collega’s al klagen dat de studenten steeds vaker afwezig zijn omwille van een baantje, en dat speelt zeer zeker hier ook een rol. Maar er is meer. Wij, onderwijsmensen zijn ook mee schuldig, vrees ik.

De voorbije jaren hebben we namelijk het (hoger) onderwijs grondig veranderd. Er kwam het semestersysteem met vakantieperiodes die niet noodzakelijk meer samenvallen met deze van het leerplichtonderwijs, dus pech voor de kampjes.

We geloven –vanuit onderwijskundig perspectief bekeken terecht – dat permanente evaluatie belangrijk is, maar daardoor zit er op het einde van het jaar studeren niet meer in.

Nee, je moet nu steeds aan de slag als student. En ondertussen is er een rugzakmodel ingevoerd in het hoger onderwijs, waardoor falen maar een beperkte optie is (Ja, ik moet nu ook aan ROX denken).

Alles wat ik hierboven beschreef, is ingevoerd met goede redenen en kan je je enkel maar toejuichen. Tegelijk is er de Engelse uitdrukking: “With every wish, comes a curse”, en die vloek die merken de fakbars nu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.