Muziek is gemeenschap (mijn column voor Radio 1)

Deze week kreeg ik van een paar mensen de vraag hoe het zat rond onderzoek over het belang van muziek. Het leidde tot deze column. En oja, Gorillaz was zeer straf!

Ik beken, ik ben muzikant. Meer nog: af en toe was er al muziek te horen op Radio1 waar ik op meespeel of die ik zelfs schreef. Misschien ben ik dus niet de meest objectieve persoon om muziek te verdedigen, maar er is zoveel onderzoek dat aantoont hoe belangrijk muziek kan zijn in ons leven. Ik geef je een greep uit de voorbije maanden.

Jeremy Montagu van de universiteit van Oxford beschreef deze zomer in een wetenschappelijk artikel hoe het ontstaan van muziek verstrengeld is met de ontwikkeling van de mens. De essentie is dat muziek voor gemeenschap zorgt, dat muziek mensen samen brengt. De Nederlandse popprofessor Tom ter Bogt legde dit mooi uit in zijn oratie. Hij vroeg de mensen om in een eigen ritme in de handen te klappen. Al snel kregen we één ritme, omdat we als mens zo gewoon zijn om ritme over te nemen.

Ook voor het ouderschap is muziek cruciaal gebleken. Samuel Mehr en Max Krasnow beschreven in februari van dit jaar hoe ouders via zingen doorheen de geschiedenis aan hun kinderen hebben leren troosten en steunen.

Onderzoek onder leiding van Jake Harwood van eind vorig jaar toonde dat muziek een belangrijk middel is om te leren omgaan met diversiteit.

Er is de voorbije decennia veel onderzoek naar kunst en leren gedaan, waarbij de OESO aangeeft dat de nood aan cultuur zelf al reden genoeg is om rond muziek te werken. Tegelijk blijkt van alle kunsten leren muziek spelen een van de meer krachtige vormen.

Maar weet je, al dit onderzoek vergat ik meteen toen ik gisterenavond met mijn band speelde. Dan was het vooral genieten. Al dit onderzoek vergeet ik als ik vanavond naar Gorillaz ga. Dan is het vooral genieten. Dan zal ik in een zaal staan met 9000 anderen die genieten. En daarna besef ik dat het onderzoek klopt: muziek is gemeenschap.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.