Als de dagen korter worden en de nachten langer …

Kleutergewijs

De wintertijd doet wat met een mens: de kou, de donkerte, de uursverandering, … sommige mensen worden er wat somberder en depressiever van. Er zijn 8% meer opnames van depressie meldt de Deense universiteit Aarhus.

Kunnen kleuters al depressief zijn of worden?

Orthopedagoog Annemieke Mol Lous doet al 20 jaar onderzoek naar depressie bij kinderen. Zij ondervond dat kleuters wel degelijk kunnen lijden aan een depressie. Alleen is dit minder makkelijk te herkennen omdat ze woorden als somber, schaamte of schuld niet in de mond nemen. De negatieve of verwarde emoties worden vooral zichtbaar in het spel. Uit haar onderzoek bleek dat depressieve kinderen minder spelen en vooral bij het uitspelen van negatieve gevoelens vastlopen. Ze constateerde dat het aantal kinderen met ernstige depressie eerder zeldzaam zijn. Enkel een kinderpsychiater kan dit vaststellen maar als leerkracht kunnen we zeker signalen opmerken.

Ook de cijfers van het Riziv liegen er niet…

View original post 505 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.