Hebben dialectsprekers de zelfde voordelen als meertaligen?

Er is de voorbije jaren wel terug wat discussie over ontstaan in wetenschappelijke kringen, maar al lang bestaat het idee dat tweetaligheid behoorlijke voordelen kan helpen, check hier voor veel voorbeelden. Een nieuwe studie bij Duitse proefpersonen onderzocht een interessante stelling: hoe zit het met dialectsprekers? Een dialect is eerder een taalvariant dan echt een andere taal (al zullen Nederlanders wellicht iets anders denken als ze West-Vlaams horen). Wel, goed nieuws lijkt het: dit onderzoek doet vermoeden van wel. Niet dat de onderzoekers de zelfde voordelen aantoonden, maar ze zien wel hoe bepaalden mechanismen waarbij executieve functies aangesproken worden gelijk lopen bij dialectsprekers en tweetaligen.

Abstract van het onderzoek:

Bilinguals rely on cognitive control mechanisms like selective activation and inhibition of lexical entries to prevent intrusions from the non-target language. We present cross-linguistic evidence that these mechanisms also operate in bidialectals. Thirty-two native German speakers who sometimes use the Öcher Platt dialect, and thirty-two native English speakers who sometimes use the Dundonian Scots dialect completed a dialect-switching task. Naming latencies were higher for switch than for non-switch trials, and lower for cognate compared to non-cognate nouns. Switch costs were symmetrical, regardless of whether participants actively used the dialect or not. In contrast, sixteen monodialectal English speakers, who performed the dialect-switching task after being trained on the Dundonian words, showed asymmetrical switch costs with longer latencies when switching back into Standard English. These results are reminiscent of findings for balanced vs. unbalanced bilinguals, and suggest that monolingual dialect speakers can recruit control mechanisms in similar ways as bilinguals.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.