Wil je creativiteit stimuleren? Drink thee!

Via BPS Digest vond ik deze studie van de universiteit van Peking waarbij men een randomized controlled trial deed waarbij een deel van de 50 deelnemers heet water en een ander deel thee liet drinken en vervolgens aan de slag liet gaan met blokjes terwijl in een tweede experiment ze een nieuwe naam voor een restaurant moesten bedenken.

Deze twee experimenten zijn bekende manieren om divergent denken te meten en wat bleek? De theedrinkers waren steevast beter in divergent denken dan de waterdrinkers.

Even ter herhaling:

Divergent denken: het bedenken van zo veel mogelijk opties en ideeën.

Als je nu verwacht dat we hiervoor een uitleg hebben, vooralsnog niet. Zelf had ik wel de bedenking dat de steekproef behoorlijk klein is en smeekt dit onderzoek voor replicatie. Aan de andere kant: eerder onderzoek toonde al een positief verband tussen theedrinken en convergent denken.

Convergent denken: het komen tot de juiste optie en deze uitwerken.

Misschien ook interessant om te onderzoeken: koffie versus thee :).

Abstract van het onderzoek:

Previous research has found that tea improves performance on convergent creativity tasks, such as the Remote Associates Test, by inducing a positive mood. However, there is no empirical evidence regarding the effect of tea drinking on performance in divergent creativity tasks. Using two experiments, the current research investigates the relationship between tea consumption and divergent creativity. In both experiments, participants were randomly assigned to two groups and implicitly manipulated to drink tea or water. In experiment 1 (N = 50), we used a block-building task as a measure of divergent creativity in spatial cognition. The results showed that the participants who drank tea performed better in the spatial creativity task assigned in the 10 min immediately following tea consumption than did those who drank water. In experiment 2 (N = 40), we adopted the restaurant naming task as a measure of divergent creativity in semantic cognition. The results showed that the participants who drank tea received higher scores in the semantic creativity task compared to those who drank water. The current research demonstrates that drinking tea can improve creative performance with divergent thinking. This work contributes to understanding the function of tea on creativity and offers a new way to investigate the relationship between food and beverage consumption and the improvement of human cognition.

Een gedachte over “Wil je creativiteit stimuleren? Drink thee!

  1. Toch wel belangrijk: BPS Digest wijst erop dat er niet echt een verklaring is waarom het effect optreedt. Dus besluiten ze hun bericht met: ‘It’s possible that the effect is simply due to relaxation – so why not sit back and enjoy a brew with your next brainstorm.’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.