Wil je werken aan STEM, werk dan aan geletterdheid en begrijpend lezen!

STEM en wetenschappen zijn al een tijdje een hot item. We weten ook dat de kloof tussen kinderen uit lage en hoge SES-gezinnen voor wetenschappen behoorlijk groot kan zijn. Het is een onderwerp waar ik samen met collega’s Demet en Julia rond onderzoek doe in Leiden. Hierdoor bots ik regelmatig op interessante rapporten en studies, zoals dit rapport van vorig jaar dat ik net herontdekte van EEF met een interessante conclusie:

…in correlational studies of science learning, the strongest and most consistent predictor of pupils’ scientific attainment has undoubtedly been how literate they are. Some of the possible reasons that have been given for this connection are the importance of reading scientific texts and preparing written scientific reports; the effects of reading on pupils’ scientific vocabulary; the usefulness of understanding the morphemic structure of words in learning scientific terms. There is a strong relationship between pupils’ SES and their literacy. The analyses of the ALSPAC data showed that a standardised measure of reading comprehension is a longitudinal predictor of science attainment and reduces the amount of variance explained by SES in science attainment. The analyses also showed that the mediating role of reading comprehension between SES and science attainment is independent of measured intelligence.

A combination of scientific reasoning and reading comprehension as joint mediators of the SES-science attainment link reduced the predictive power of SES to negligible values: the amounts of variance explained by SES in science attainment varied between 0.8% and 2.1% in the different Key Stage assessments.

Het onderzoek toont ook bij uitbreiding het belang van begrijpend lezen voor andere vakgebieden…

Een gedachte over “Wil je werken aan STEM, werk dan aan geletterdheid en begrijpend lezen!

  1. Het is belangrijk om te benadrukken dat het gaat om “reading comprehension in the context of science“. Begrijpend lezen van PROZA verschilt behoorlijk van begrijpend lezen van INFORMATIEVE TEKSTEN. Scholen leggen vaak de nadruk op het eerste. Maar het is het tweede dat het meeste belang heeft in de schoolcarrière! Begrijpend lezen is immers de overgang van “leren lezen” naar “lezen om te leren”. Dat laatste gebeurt meestal op basis van informatieve teksten. Een verhaal van Harry Potter kunnen samenvatten is iets heel anders dan op basis van een boek over voedingsleer kunnen uitleggen wat het belang is van verschillende vitamines!
    Het METEN van begrijpend lezen gebeurt overigens meestal ook met proza. Ik vermoed dat het hier gevonden verband (van begrijpend lezen als mediator in het verband SES en STEM prestaties) nog een pak sterker zou geweest zijn indien leesbegrip zou gemeten zijn op basis van het begrijpen van informatieve teksten…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.