Over de achterdeuren van de Tesla model X

Een post over auto’s? Nee, niet echt…

Als kind was een van mijn favoriete films Back to the Future met de meest spectaculaire teletijdmachine die ooit bedacht werd: de Delorean:

Daarbij aansluitend vond ik de Mercedes 300sl de mooiste auto ooit ontworpen:

Valt er iets op? Juist, vleugeldeuren. Je zou dus kunnen vermoeden dat ik een grote fan ben van Tesla’s model X?

Maar niks is minder waar. Hoewel ik fan ben van de Delorean en de 300sl, besefte ik al snel heel goed waarom de meeste auto’s vandaag nog steeds gewone deuren hebben. Het is praktischer. Bij de Mercedes was er een truc met het stuurwiel nodig om nog te kunnen instappen. En Musk en co hebben wel goed gekeken om de plaats die je nodig hebt om in te stappen zo beperkt mogelijk, maar wat ze vooral gedaan hebben, is een probleem opgelost dat er geen was.

Ik moest hier aan denken toen ik deze tweet van Mashable zag passeren:

Een toetsenbord zonder toetsenbord! Het ziet er cool uit, het werkt, het is wel niet het eerste in die zin die ik zie en… wellicht gaat niemand het ooit gebruiken. Ik moest er ook aan denken toen ik gisteren dit stuk las op De Correspondent over Blockchain, met als titel De blockchain: een oplossing voor bijna niets.

Misschien is het wel echt zo dat Silicon Valley vaak oplossingen bedenkt voor problemen die ze er daarna nog moeten bij zoeken? Wat er komt, ziet er vaak spectaculair uit en het jongetje in mij wil het dan kopen. Maar de ongebruikte gadgets die de wereld zouden veranderen stapelen zich op. En als men dan echte problemen wil oplossen, dan vervalt men al snel in solutionisme en eindigen we vaker dan ons lief is met meer problemen dan we voorheen hadden.

Ik begin te beseffen dat ik in dit stuk meer en meer als een Vlaamse Andrew Keen begin te klinken. En ik besef dat men ook mooie plannen heeft. We spreken eindelijk over de Elektrische wagen die al meer dan 100 jaar oud is, ook mee dankzij Musk. En is cool dan ook niet soms leuk? Zeker, en als iemand ooit voor mij een ritje in een 300 SL kan regelen, dan zou letterlijk een jongensdroom in vervulling gaan. Ja, maar wat Musk en co vandaag ook te vaak blind ondervinden, zijn drie woorden:

  • Icarus: ze willen zo graag dichtbij de zon vliegen,
  • Focus: ze beginnen met iets kleins maar denken steeds groter, maar maken daarbij de fout steeds slordiger te worden (zie ook Facebook),
  • Solutionisme: complexe problemen hebben meestal niet een eenvoudige verklaring en daarom zelden een eenvoudige oplossing.

En over de attitude van Move fast and break things, eerlijk? Als wat gebroken wordt, sociale voorzieningen en democratie zijn? Than we better move slow.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.