Landen met een (dreigend) lerarentekort

Je zou kunnen denken dat wij alleen geconfronteerd worden met een lerarentekort, maar het probleem situeert zich niet enkel in Vlaanderen en Nederland.

Een greep uit recente berichten:

Ik kan nog zo een tijdje verder doen, maar het is een wereldwijd probleem (nee, echt) waarbij steeds opvalt dat het meestal voor specifieke vakgebieden is. Denk dan aan wiskunde en wetenschappen, en vaak ook taalvakken zoals Duits of Frans. Ook merk je dat er vaak binnen de landen ook nog regionale verschillen zijn, al lijkt dat van land tot land te verschillen. In het ene land loopt het platteland leeg, in andere landen zijn de steden minder aantrekkelijk. Daarom ook dat je in veel van die landen ook stemmen hoort dat er helemaal geen lerarentekort is, omdat er ook leraren zijn die geen werk vinden.

En nu het meest frustrerende deel van deze post: hoe dit op te lossen? Je kan wel bronnen vinden die het bespreken van oa de OESO, en veel pleidooien oa voor meer online leren, maar een duidelijk wondermiddel?

Meestal komen de aanbevelingen erop neer dat je:

  • de status van het beroep moet verhogen (al komt dan onmiddellijk de vraag: hoe?)
  • de training voor en de professionalisering tijdens het beroep zo goed mogelijk moet maken
  • hen optimaal moet ondersteunen.

Je zou kunnen stellen dat je de leerkracht meer centraal moet stellen. Naargelang de regio kan loon ook een rol spelen, zeker omdat tijdens de economische crisis, leerkrachten vaak hebben moeten inleveren.

Er zijn ook voorbeelden van oplossingen, of beter lapmiddelen om een tekort op te lossen, die tegelijkertijd ook het beroep weer onaantrekkelijker maken. Denk dan aan vergroten van klassen, de lat voor het beroep lager leggen, enz. Het grote probleem is dat lerarentekorten vaak samengaan met kwaliteitsdalingen. En dat kan een vicieuze cirkel zijn: kwaliteit daalt, aanzien van het beroep daalt, minder inschrijvingen in de lerarenopleiding, kwaliteit daalt,…

Een gedachte over “Landen met een (dreigend) lerarentekort

  1. Pingback: Onderwijs in het nieuws bij begin schooljaar: deel 3 | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.