Elke keer ik lees dat intelligentie deterministisch is… (opgelet veel links)

…vraag ik me af waar die mensen de voorbije dertig jaar zaten.

Voor alle duidelijkheid:

Toch worden mensen die naar IQ of intelligentie verwijzen door sommigen steevast weggezet als deterministen of erger, lijkt IQ daarom voor velen per definitie taboe en dreigt erfelijkheidsonderzoek snel dezelfde weg op te gaan. Voorwaar een behoorlijk anti-wetenschappelijke houding, even onwetenschappelijk als stellen dat alles genetisch vastgelegd zou zijn of dat IQ allesbepalend zou zijn.

Of om het toch nog een pedagogenpost te maken: volledig pedagogisch optimisme (puur nurture of blank slate), noch volledig pedagogisch pessimisme (puur nature) zijn mijn inziens gerechtvaardigd. Pedagogisch rationeel optimisme dan maar?

2 gedachten over “Elke keer ik lees dat intelligentie deterministisch is… (opgelet veel links)

  • Mocht iemand op zoek zijn naar de bron van die uitspraak: https://www.jstor.org/stable/2553675

   Het bovenstaande was een repliek op Hans Eysencks conclusie op basis van een tweelingstudie (over genetische invloeden op inkomen): “it really tells the [Royal] Commission [on the Distribution of Income and Wealth] that they might as well pack up”.

   Waarop Bronberger stelde: “A powerful intellect was at work. In the same vein, if it were shown that a large proportion of the variance in eyesight were due to genetic causes, then the Royal Commission on the Distribution of Eyeglasses might as well pack up. And if it were shown that most of the variation in rainfall is due to natural causes, then the Royal Commission on the Distribution of Umbrellas could pack up too”.
   WOEHA!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.