Meertaligheid is geen magie en geen miserie

Kleutergewijs

Ik ben soms een bevoorrechte getuige

Een bevoorrechte getuige voel ik me soms als ik op stagebezoek ga. Zo kwam ik ooit binnen tijdens de derde schooldag van Zhong, een Chinese kleuter. Eerst was er gebrul bij het afscheid van zijn moeder. Dan liep Zhong als een hondje zijn klasjuf voortdurend achterna. Ze nam dat fantastisch op: een blik van verstandhouding, uitvoerige gebaren om hem te herinneren dat hij zelf een zakdoekje mocht nemen om een snottebel af te kuisen, én ze toonde hem vol trots het gezichtje van karton dat ze aan het maken was om het over de gevoelens van klaspop Jules te hebben. Ze liet Jules lachen, en Jules wenen. Zhong was geboeid. ‘Jules’, zei hij haar stilletjes na. De motor van de taalontwikkeling was vertrokken.

Als we maar vroeg genoeg beginnen… of is er meer nodig?

Vaak denken we dat een kind zoals Zhong wel zal…

View original post 844 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.