Waarom de vakkennis van de leerkracht belangrijk is (uit Klaskit)

De Vlaamse onderwijsvakbond COC luidt de alarmbel over de modernisering die ingaat op 1 september 2019. Ze vragen respect voor de vakkennis en vakkunde van leerkrachten die vrezen niet meer aan doelen te mogen werken waar ze goed in zijn terwijl ze wel vakken (over clustervakken) zullen moeten geven waar ze minder over weten. De aanleiding is de grote vrijheid die al bestond om vakoverschrijdend te werken, maar die nu door de leerplannen van de twee grootste onderwijsverstrekkers meer ondersteund wordt.

Maar hoe belangrijk is de vakkennis van de leerkracht? Even de conclusie plakken uit het hoofdstuk dat daar over gaat in Klaskit:

  • Er is geen lineair verband tussen meer vakkennis bij de docent en meer leren bij de leerling of student.
    (dit wil zeggen dat de grootste expert niet noodzakelijk de beste leerkracht is)
  • Vakkennis kan wel een belangrijke voorwaarde zijn voor klasmanagement en speelt een rol in de relatie tussen lerende en lesgever.
    (Dit wil zeggen dat als je zeker bent van je stuk er mentale bandbreedte vrijkomt om je op de klas te richten)
  • Een lesgever moet weten waar hij of zij over spreekt, maar moet dit ook kunnen vertalen naar de verschillende niveaus van de lerende in zijn of haar leerproces.
    (Dus vakkennis is wel degelijk ook voor de inhoud belangrijk, maar je moet het ook kunnen vertalen naar het niveau van de leerling)
  • Bij een groter wordende kloof tussen de lesgever en de leerlingen kan het gevaar van de vloek van kennis opduiken.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.