De eindtermen zijn gestemd, en nu?

Gisteren heeft het Vlaamse parlement de eindtermen voor de eerste graad secundair onderwijs goedgekeurd. Ik heb nog niet kunnen nakijken of er inhoudelijk nog iets veranderd is, maar nu kunnen de voorlopige leerplannen omgezet worden naar definitieve leerplannen.

Die leerplannen zullen er vanaf nu ook anders moeten gaan uitzien, omdat de nieuwe eindtermen samen met de concretisering letterlijk moeten opgenomen worden in de leerplannen zodat leerkrachten duidelijk kunnen zien wat de overheid verwacht en wat van bijvoorbeeld het net of de koepel komt.

Maar er is meer. Vanaf nu zijn er ook eindtermen die niet enkel als kwaliteitsinstrument gebruikt zullen worden, de grote meerderheid van de populatie deze mimimumdoelen moeten bereiken, maar ook eindtermen basisgeletterdheid die elk leerling op individueel niveau moet bereiken op het einde van de eerste graad. Wat zal er gebeuren als een leerling die niet haalt? Of beter: wat zal er gebeuren als een heleboel leerlingen die niet allemaal halen? Ook komen er uitbreidingsdoelen, die door het Vlaams parlement enkel vastgelegd zijn voor Nederlands.

Nu hebben alle scholen, koepels, netten, handboekmakers,… de tijd tot 1 september 2019 om alles klaar te krijgen samen met duaal leren en natuurlijk de modernisering van het secundair onderwijs die in maart van dit jaar werd goedgekeurd. Ondertussen is men ook begonnen met de voorbereiding van de eindtermen van de tweede en derde graad.

Als je je afvraagt hoe lang deze eindtermen zullen meegaan? Het antwoord is minstens drie jaar, daarna komt er een evaluatie.

Toch kan er nog een kink in de kabel komen. Het is nog steeds mogelijk om alle eindtermen aan te vechten in 1 blok als een school of koepel het idee heeft dat hun vrijheid van onderwijs in het gedrang wordt gebracht. Eerder deed het Steiner-onderwijs dit succesvol, waardoor er aparte eindtermen basisonderwijs zijn voor het Steineronderwijs. Een van de argumenten toen was dat de eindtermen geen minimumdoelen zijn, maar dat je alle onderwijstijd al opsoupeert met het bereiken van deze doelen. En miskijk je niet: het aantal eindtermen halveerde wel, maar dat geldt niet voor het aantal pagina’s, net door de opgenomen concretisering. Ik heb geen zicht op de plannen van gelijk wie in verband met de nieuwe eindtermen. Als ik moet gokken, zal dit wellicht eerder gebeuren bij toekomstige nieuwe eindtermen basisonderwijs dan nu, maar je weet natuurlijk nooit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.