De link tussen schoolprestaties en ouderbetrokkenheid

Er is in veel landen een duidelijke link tussen lage SES en mindere schoolprestaties. In een meta-analyse uit 2017 waar we in Leiden op verder werken, kwamen al de didactische oplossingen aan bod, maar er is wel degelijk meer mogelijk, suggereert deze nieuwe Russische studie van Mikhail Goshin en Tatyana Mertsalova, al is er wel een belangrijke nuance bij te maken.

De onderzoekers stelden namelijk vast dat hoe groter de ouderbetrokkenheid is, hoe beter het kind presteert op school. Ze ontwikkelden verschillende niveaus van ouderbetrokkenheid, waarbij op het laagste niveau – een gezin dat helemaal niets heeft met onderwijs – het kind ook meestal de laagste scores behaalt.

Wat is de belangrijke nuance? Het is een onderzoek op bestaande data waarbij de onderzoekers voor alle duidelijkheid een correlatie hebben vastgesteld. De vraag of ouderbetrokkenheid stimuleren de prestaties doet verbeteren, beantwoordt deze studie niet, al suggereert de evidentie dat het misschien wel het geval kan zijn. Het past ook in het denken van de brede school en oa de theorie van Bronfenbrenner.

Abstract van het onderzoek:

The article gives an overview of the theoretical models of parental involvement in education. The peculiarities of parent involvement in Russian education are correlated with the typologies proposed by J. L. Epstein. Comparison typologies of parent involvement for different parents’ socio-economic categories was carried out. Low-income families were especially identified. It is shown that despite the fact that children from the poorest families have lower than average educational outcomes, parent involvement promotes their increase in attainment. By increasing the level of involvement that parents have, the more leveled the difference in educational results becomes. Children from the poorest families are significantly less likely to plan go to university after school. At the same time the percentage of children planning to get into higher education considerably increases when parents are involved in their education. The higher the level of parent involvement, the greater the percentage of children oriented towards getting higher education. And the higher the level of parent involvement in education, the less the gap between the low income families and average values for the sample is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.