Psychologisch onderzoek heeft wellicht een WEIRD probleem

Hoe representatief is psychologisch onderzoek? Na alle berichten over de replicatiecrisis in psychologie, vermoeden misschien enkele lezers dat ik nu over een te kleine steekproef zal beginnen, maar nee, het probleem is ook WEIRD. Wat is WEIRD? De meeste proefpersonen in de huidige onderzoeken komen uit Western, Educated, Industrialised, Rich Democracies. Waarbij je de vraag kan stellen hoe representatief bevindingen uit deze specifieke doelgroep kunnen zijn voor bijvoorbeeld een arme bevolking in Somalië.

Ik botste op dit fenomeen door een nieuwe post op BPS Digest over een onderzoek geleid door Mostafa Salari Rad waarbij men alle artikel uit 2014 en de laatste drie edities ui 2017 van Psychological Science scande op de gebruikte steekproef. Wat stellen de onderzoekers vast in de artikels uit 2014: “57.76% were drawn from the US, 71.25% were drawn from English-speaking countries (including the US and UK), and 94.15% … sampled Western countries (including English-speaking countries, Europe, and Israel).” Dit verbeterde nauwelijks in de steekproef uit 2017.

De onderzoekers stellen niet enkel het fenomeen vast, maar bieden ook suggesties, die je mooi samengevat hier kan terugvinden.

Abstract van het onderzoek:

Two primary goals of psychological science should be to understand what aspects of human psychology are universal and the way that context and culture produce variability. This requires that we take into account the importance of culture and context in the way that we write our papers and in the types of populations that we sample. However, most research published in our leading journals has relied on sampling WEIRD (Western, educated, industrialized, rich, and democratic) populations. One might expect that our scholarly work and editorial choices would by now reflect the knowledge that Western populations may not be representative of humans generally with respect to any given psychological phenomenon. However, as we show here, almost all research published by one of our leading journals, Psychological Science, relies on Western samples and uses these data in an unreflective way to make inferences about humans in general. To take us forward, we offer a set of concrete proposals for authors, journal editors, and reviewers that may lead to a psychological science that is more representative of the human condition.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.