Facebook en Ethiek, deel zoveel: de sociale media gigant betaalt tieners om alles van hun telefoon te controleren

Facebook doet ook onderzoek. Hier is niks mis mee, voor alle duidelijkheid. Maar onderzoek doen, komt met grote ethische verantwoordelijkheden. Of de gigant hier altijd zoveel rekening mee houdt? TechCrunch heeft nu ontdekt dat Facebook tieners betaalde binnen het kader van een onderzoek om een app te installeren die de onderzoekers toeliet alles te monitoren dat ze op hun telefoon deden.

Binnen het kader van “Project Atlas” kregen ze hiervoor in ruil 20 dollar per maand.

De deelnemers aan het onderzoek zijn tussen de 15 en 35 jaar oud en werden via typische beta test-kanalen gezocht. Maar of de deelnemers beseften dat ze Facebook toestemming gaven voor dit allemaal, is onzeker:

  • privé-berichten lezen,
  • chats lezen
  • foto’s en video’s meebekijken
  • emails
  • je web browser geschiedenis
  • alle locatiegegevens

De bedoeling van Facebook is natuurlijk zicht krijgen op hun doelgroep en snel nieuwe concurrenten ontdekken en vooral voor zijn. Deze app gaat wel compleet tegen de regels van bijvoorbeeld Apple in. Los van het feit dat als een wetenschapper een dergelijk onderzoek zou willen doen, je het wellicht terecht nooit voorbij een ethische commissie zou krijgen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.