En dan kwamen de resultaten van de ‘strengste school’ van Engeland en blijkt: “iedereen kan leren”

In het najaar van 2017 bezocht ik met De Morgen de Michaela school in Londen. De school stond toen al bekend als de strengste school van Engeland en zijn ‘head mistress’ was in de de UK niet onomstreden door onder andere een uitgesproken mening en wat ze zelf conservatisme met een kleine ‘c’ noemt.

Het basisidee van de school is: je afkomst mag je toekomst niet bepalen. De school wil een eliteschool, maar dan voor de armste leerlingen van Londen. Hou dit laatste in je achterhoofd, en weet dat er niet geselecteerd wordt aan de deur.

Ter herinnering: enkele beelden:

Ik weet nog hoe ik gemengde gevoelens had bij mijn bezoek. Ergens wou ik het niet goed vinden, maar was ik onder de indruk van de resultaten. Dat de school evidence-based zou zijn, sprak ik tegen, want bepaalde keuzes zijn zeer eigenzinnig. De grote vraag was: hoe zouden de leerlingen uiteindelijk presteren.

Gisteren kwam dan de dag waarop de eerste lichting van deze school hun resultaten op de centrale eindtoetsen zouden krijgen. En die resultaten zijn… nogal spectaculair:

Behalve zeer veel felicitaties, lees je ook opmerkingen dat examens niet alles zijn (klopt), maar deze resultaten tonen wel dat de school hun doelstellingen – waarover je kan discussiëren – meer dan bereikt hebben. Ik herinner me dat de inspectie de school roemde, enkel sport bleek door de lokatie een zwakke plek.

Ondertussen opent er binnenkort een tweede school.

2 gedachten over “En dan kwamen de resultaten van de ‘strengste school’ van Engeland en blijkt: “iedereen kan leren”

  1. Boeiend, Pedro. Ik ben dan ook hoogst benieuwd naar wat precies ze daar wél en niet doen in hun onderwijs- en leeractiviteiten van elke dag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.