Zou een heel klein beetje onderwijsoorlog…

Barbara Moens publiceerde een zeer relevant en interessant boek over ‘De Nieuwe Schoolstrijd‘ en de inkt is nauwelijks droog, of de voortekenen zijn er. Het voorstel dat gisteren ‘lekte’ naar Doorbraak.be en dat nu aan Het Laatste Nieuws bevestigd werd om het aantal uren godsdienst op school te halveren, is een niet eens een verdoken oorlogsverklaring aan het katholiek onderwijs. Dat bisschop Bony zich repte om een persmededeling de wereld in te sturen met de boodschap dat het slechts een voorstel is momenteel, toont de zenuwachtigheid.

Het voorstel hoeft niet te verbazen. Wallonië ging Vlaanderen voor, en ik kan me inbeelden dat het draagvlak bij de zowat minst gelovige regio van Europa (toch bij jongeren) groot is. Dat de NV-A er aan toevoegt dat het uurtje misschien kan vervangen worden door een uur Nederlands is behalve logisch in hun eigen logica, ook een niet mis-te-verstane verwijzing naar het uur Nederlands dat het katholieke onderwijs hun scholen voorstelde te schrappen. Het zou me niet verbazen dat het draagvlak bij de bevolking voor dergelijke beslissing, behoorlijk groot is.

Wat minder verwacht werd, is dat dit eerste schot in de lijn ligt van de vorige schoolstrijden. Moens stelt dat waar de eerste schoolstrijden over de ziel van het kind gingen, het nu vooral over het brein van het kind zou gaan. Maar voor Open-VLD lijkt de vrijzinnigheid toch nog behoorlijk centraal te liggen. Ik kan het enkel vermoeden, maar ik denk dat Lieven Boeve liever Theo Francken of een meer gematigde Open-VLD-er als minister van onderwijs zou hebben, dan Gwendolyn Rutten of – ik zeg maar iets – iemand als Ann Brusseel, net omwille van die oude, extra dimensie bovenop de strijd tegen het middenveld.

Wat vooral te vrezen valt, is dat we de komende vijf jaar een constante koude oorlog krijgen over de macht over ons onderwijs. Met een overheid die bijvoorbeeld eindtermen voor het basisonderwijs zo maakt, dat het katholiek onderwijs hun ZILL-leerplan op de schop moet gooien, iets wat bij bepaalde partijen ook nog steeds gevoelig ligt.

In het geval van een dergelijke koude oorlog, vrees ik dat vooral de leerkrachten en de leerlingen de dupe kunnen zijn omdat belangrijke dossiers geblokkeerd raken of minder aandacht krijgen omdat de energie naar die strijd gaat. Misschien had Noordkaap wel gelijk en is een korte, hevige strijd beter, zodat we daarna kunnen overgaan tot de dringende orde van de dag.

Of misschien kan iedereen gewoon overeen komen. Dat kan ook.

Een gedachte over “Zou een heel klein beetje onderwijsoorlog…

  1. Pingback: Overzicht onderwijsnieuws bij start schooljaar deel 12, toch nog nieuws | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.