PISA: voelen jongeren zich minder thuis op school?

In de honderdste PISA in Focus vergelijkt de OESO het element van ‘belonging’ doorheen de tijd. En er valt iets op:

  • In 2015, the majority of students in all countries that participated in PISA reported that they feel they belong to the school community. However, in the vast majority of countries, students’ sense of belonging at school had weakened since 2003.
  • Students who reported that they feel like outsiders at school were, on average across OECD countries, about three times more likely to be unsatisfied with their lives compared with students who did not report so.
  • Students who reported that they feel like outsiders scored 22 points lower in science than students who did not report so.

De evolutie wordt duidelijk in deze grafiek:

Als je de landen vergelijkt, valt op hoe Finland hoog scoort qua aantal jongeren die zich ‘outsider’ op school voelt (Vlaanderen ontbreekt in de data):

En waarom is dit belangrijk?

A weakening sense of belonging at school can negatively affect adolescents’ satisfaction with life. To support students’ sense of belonging at school, school administrators and teachers need to put in place strategies to identify those students who are most at risk of social exclusion, and provide them with the means to establish positive social ties with educators and peers. Strategies to promote well-being at school need not be limited to at-risk students; schools can, for example, encourage collaboration among students, teachers and parents to strengthen everyone’s sense of belonging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.