Meneer?

Mijn studenten noemen me Pedro als ze onderling over mij praten. Is al jaren zo. Tegelijk komen ze naar mijn lessen – wat in hoger onderwijs niet altijd evident is – en doen ze het goed op behoorlijk pittige evaluaties, dus waarom zou ik klagen. Ik merk genoeg dat mijn studenten me respecteren.

Het was aanpassen voor me. Zelf kom ik namelijk uit een schooltijd waar iedereen de lesgever per definitie met meneer of mevrouw aansprak. Dit wilde niet noodzakelijk zeggen dat iedereen evenzeer gerespecteerd werd, herinner ik me. Jaren geleden was er hier discussie over, en ik weet dat op veel scholen in Vlaanderen het laatste nog regel is, en ik vind dit prima. Wat het beste werkt: doen.

Ondertussen leven we in tijden waar instituties onder druk staan. Binnenkort komen de nieuwe Vlaamse regionale indicatoren uit, en zullen we zien hoe het bijvoorbeeld met het vertrouwen in onderwijs zit. Het vertrouwen in politiek is al tijden behoorlijk laag. De zeden in de politiek zijn dan ook al een hele tijd vaak wat ruwer, ook in de vorige eeuw werd er al pittig gediscussieerd. Gelukkig zitten we (nog) niet op het niveau van een zekere Amerikaanse president die voor elke politieke tegenstander een negatieve typering of bijnaam hanteert op sociale media.

Daarom moet ik bekennen dat ik raar opkeek toen gisteren de nieuwe voorzitter van SP.a het op zijn sociale media over ‘Fluppe’ had om aan te geven dat hij voor de eerste keer bij de koning op audiëntie mocht. Klinkt lekker hip op instagram, maar tegelijk is Conner Rousseau ook weer niet zo jong meer en politici die hip proberen te zijn, lijkt me altijd ongemakkelijk.

Maar hij is nu eenmaal zo? Je hebt de persoon, maar je hebt ook de functie. Dan gaat het er dus over op hoe ik met de studenten omga als docent, en niet zozeer hoe de studenten met mij omgaan. En mijn job komt met een model-zijn opdracht. Dat geldt niet enkel voor mijn job. Respect voor instituten komt er wellicht ook pas als die instituten elkaar respecteren?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.