Is het een geluk bij een ongeluk dat Corona niet in het begin van een schooljaar gebeurde?

In heel veel landen zijn de scholen ondertussen dicht, maar misschien is er een beetje een lichtpunt: het was wellicht veel erger mocht de crisis zijn losgebarsten in de eerste maanden van het schooljaar. Een nieuwe Amerikaanse working paper suggereert dat leren in onderwijs meestal niet lineair gebeurt, waarbij het meeste geleerd zou worden in de eerste maanden van een schooljaar in plaats van dat er in elke maand evenveel geleerd wordt. De gebruikte data maakt ook duidelijk dat er vaak meer geleerd wordt in de vroegere jaren dan in latere jaren, maar dit wisten we ook al uit eerder onderzoek.

Maar… het onderzoek van Kuhfeld en James is zeer verkennend te noemen en de resultaten verschillen van jaar tot jaar en van achtergrond tot achtergrond. De dataset is enorm, maar kent ook een pak beperkingen. Het gaat enkel over lezen en rekenen, bijvoorbeeld. Ook is de data natuurlijk gebaseerd op het Amerikaanse curriculum en de Amerikaanse jaarplanning.

Tegelijk is het niet onlogisch dat ook hier de timing een geluk bij een ongeluk is, omdat ook hier vaak om een eenvoudige reden de nadruk op het begin van het schooljaar ligt, simpelweg omdat er dan meer ononderbroken lesweken zijn. Tegelijk is het fout te denken dat alles zou geleerd worden in het eerste semester en de rest herhaling zou zijn. Meer nog, zelfs als dat laatste al zou kloppen, dan is herhaling ook nog steeds cruciaal voor leren. Dit vertaalt zich ook in de summer loss voor lezen en rekenen dat men in het onderzoek bekeek, al zou het verlies door een lange zomervakantie ook verschillen naargelang in welk leerjaar of welke groep een kind zit.

4 gedachten over “Is het een geluk bij een ongeluk dat Corona niet in het begin van een schooljaar gebeurde?

  1. Wie weet vinden we het in september wel uit… Kinderen worden zelf immers zelden ziek van dit virus, maar het is voorlopig niet geweten of zij het zelf niet overdragen. En dus is het ook nog niet geweten wanneer de scholen zullen kunnen openen. Mochten kinderen het virus overdragen, dan is het nauwelijks denkbaar dat de scholen kunnen openen in schooljaar 2020-2021.
    Zie bv. https://decorrespondent.nl/11128/de-wereld-is-voorgoed-veranderd-door-corona-denkt-viroloog-marion-koopmans/319721127440-97878190

  2. Het zou daarom interessant zijn om een wereldwijd onderzoek naar de effecten van de corona-crisis in het onderwijs te doen. Zeker omdat in andere landen het schooljaar wel net begonnen is (Japan, zuidelijk halfrond)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.