De uitdaging van blind varen in onderwijs en een deel van de oplossing

Momenteel varen veel leerkrachten en beleidsmensen in onderwijs blind of toch behoorlijk slecht ziend. Dit klinkt misschien raar, maar laat het me uitleggen.

In de klas zie je als leerkracht wie mee is en wie niet. Het is niet perfect, maar een goede leraar komt een heel eind ver. Daarom ook dat ik de lijstjes van Hatiie het inschatten van leerkrachten zo hoog scoort, niet omdat er aan werken zo effect zou zijn, wel omdat leraren er vaak zo goed in zijn. Maar bij afstandsleren wordt dit een stuk indirecter. Je krijgt wel info, maar je ziet al die kleine cues niet die je als lesgever bijna onbewust registreert.

Het zelfde is aan de hand met onderwijsbeleid. Zowel de minister, de inspectie, de koepels en netten en wetenschappers zouden zeer graag weten hoe de aanlooplessen verlopen. We hebben wel indirecte tekens. Platformen die vastlopen tonen dat er wellicht veel gebeurd, maar hoeveel en wat, waar en hoe? Als je enkel afgaat op verhalen in de media en op sociale media, heb je hoogstens maar een indruk van de meer opvallende elementen, waarbij het vaak zo is dat er minder aandacht is voor waar het goed gaat. We hebben een lange traditie op blind varen in ons onderwijs waar autonomie van de scholen hoog in het vaandel meegedragen wordt en een van de peilers is van onze grondwet.

Dit kan behoorlijk frustrerend zijn, omdat je moeilijker kan ingrijpen en moeilijker schouderklopjes kan geven. Een deel van de oplossing kan vertrouwen zijn. En ik weet het, dat klinkt behoorlijk bond zonder naam, maar het kan pas optimaal werken als vertrouwen in twee richtingen gaat. Beleid en leraren die vertrouwen geven aan scholen en leerlingen, maar evenzeer genoeg vertrouwen bij scholen en leerlingen om aan te geven als iets niet goed loopt zodat bijvoorbeeld als de inspectie deze week belt, de school dit aangeeft zodat men ondersteuning kan bieden. Net zoals leerlingen hun leraren kunnen vertrouwen als ze willen zeggen dat het niet goed met hen of een oefening gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.