Spannende weken

Vandaag gaan de basisscholen open in Nederland en Frankrijk. Dit was het geval voor scholen in secundair onderwijs in Duitsland vorige week en de scholen in Denemarken zijn nu al ruim twee weken open. Omdat landen onmogelijk te vergelijken zijn, kan je op de resultaten van 1 land moeilijk afgaan. En het is duidelijk: in de landen die ik net vermeldde, gaan de scholen open met een bang hart. Ook hier start voor een deel van de leerlingen het fysieke onderwijs terug op. Dit kan vanaf vrijdag voor drie leerjaren in het basisonderwijs en drie leerjaren in het secundair onderwijs, waarbij nu vrijdag enkel gestart wordt met de laatstejaars en er na evaluatie vervolgens uitgebreid wordt. Bij het secundair onderwijs kan dit trouwens ook nog voor leerlingen met specifieke leerbehoeften die individueel ook naar school mogen komen voor individuele begeleiding.

Het voorbije weekend verzuchtte een kandidaat voor het voorzitterschap van de OpenVLD dat onderwijs te traag gaat. Het mag duidelijk zijn dat hij hiermee het onderwijsveld tegen zich in het harnas joeg. Scholen kunnen namelijk zelf niet meer opendoen dan mag van de Nationale Veiligheidsraad en door de nood aan opvang en strenge regels van diezelfde veiligheidsraad wordt het behoorlijk onmogelijk om zelfs maar les te geven aan de drie leerjaren die mogen komen. Dit alles moet dan ook nog gebeuren naast het afstandsonderwijs dat verder moet blijven lopen voor de leerlingen van de andere jaren én voor de leerlingen die omwille van ziekte of risico niet naar school kunnen komen. Dat hij onderwijs herleidde tot opvang in zijn commentaar, zullen we maar een lapsus noemen, het is voor veel ouders niet makkelijk om alles te combineren met kinderen thuis. Dit geldt trouwens ook voor leraren.

Het zijn dus spannende weken. Stel dat het in Frankrijk, Nederland, Duitsland en Denemarken goed loopt en stel dat de hier de curve een verder positief verloop kent bij de huidige versoepelingen, dan zou zeker het basisonderwijs open moeten kunnen eind mei, begin juni. Maar merk op: ik schreef een paar keer ‘stel’ en het blijft een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad op advies van de GEES.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.