22 pagina’s lange verklarende woordenlijst van de belangrijkste Engelstalige onderwijstermen

Gisteren schreef ik een licht-ironische blogpost over begrippen die opduiken maar die wel eens ‘ubuze’ zouden kunnen zijn. In onderwijs gebruiken we ook veel termen en begrippen, maar gelukkig zijn die vaak iets eenduidiger te definiëren. Deze verklarende woordenlijst die bij het overzicht van onderwijsinvloeden van John Hattie is opgesteld, kan hiervoor zeer handig zijn. Dit is zeker het geval als je in het Engels een onderwijsterm tegenkomt waarvan je niet zeker bent wat die precies betekent. Over bijna elk concept of woord kan je een halve bibliotheek vol schrijven, dus ik kan me inbeelden dat sommige experts vragen zullen hebben bij enkele definities omdat bepaalde nuances ontbreken. Het lijkt me vooral een handig overzicht.

Enkele voorbeelden:

Adjunct Aids: These materials, such as pictorial displays, animations, and “enhanced” text (with boldfaced and italicized typefaces, for instance) are placed alongside the text, as adjunct aids to improve understanding

Bilingual programs: Contrasted with “language submersion” programs, bilingual programs include a language-minority student’s home language in school instruction.

Direct instruction: Direct instruction refers to instructional approaches that are structured, sequenced, and led by teachers. Direct instruction requires teachers to have clear learning intentions and success criteria, building a commitment and engagement among the students in the learning task; uses modeling and checking for understanding in their teaching; and engages in guided practice so that every student can demonstrate his or her grasp of new learning by working through an activity or exercise under the teacher’s direct supervision.

Explicit teaching strategies: Explicit instruction is characterized by a series of supports or scaffolds, whereby students are guided through the learning process with clear statements about the purpose and rationale for learning the new skill, clear explanations and demonstrations of the instructional target, and supported practice with feedback until independent mastery has been achieved. Explicit teaching strategies typically involve instruction, guided practice, and teaching to mastery

Perceived task value: A student’s perception of the relative usefulness of a particular academic task, often an incremental step in achieving a greater academic goal. The student’s perception that a particular task has value shapes his or her willingness to seek help, to exert effort, and to manage his or her own feelings of anxiety. Eccles and colleagues contend that subjective task value is a function of four components: interest (the enjoyment one gets from engaging in the task), utility value (the instrumental value of the task or activity for helping to fulfill another short- or long-range goal), attainment value (the link between the task and one’s sense of self and either personal or social identity), and cost (what may be given up by making a specific choice or the negative experiences associated with each possible choice).

Een gedachte over “22 pagina’s lange verklarende woordenlijst van de belangrijkste Engelstalige onderwijstermen

  1. Ik zocht direct eens naar mijn favoriete “ubuze”, zijnde “gifted” / “hoogbegaafd”. Grappig genoeg gebruikt Hattie de term in zijn definities maar geeft er geen verklaring voor. Het gaat over “students deemed to be gifted” 🙂

    Ooit vroeg ik op de NOT beurs in Utrecht aan uitgevers allerhande hoe leerkrachten moesten uitzoeken aan wie ze in hun klassen het “materiaal voor de hoogbegaafden” moesten geven. Meest frequente antwoord: “Ervaren leerkrachten voelen dat aan”. Vreemd genoeg moet je bij andere remediëring eerst vaststellen waar de hiaten zitten maar volstaat voor “de” hoogbegaafden een “aanvoelen”…

    Zie ook “Comparing apples and oranges: Fifteen years of definitions of giftedness in research” (Carman 2013).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.