Een brief voor de studenten die vandaag starten in een lerarenopleiding

Het Willemsfonds vroeg me in de zomer of ik een brief wou schrijven aan een leraar, leerling, iemand die in het onderwijs staat. Moest niet lang twijfelen aan wie ik mijn brief zou richten, namelijk de studenten die vandaag starten in de lerarenopleiding!

Beste nieuwe student in de lerarenopleiding,

Je hebt een moedige keuze gemaakt. Elk jaar vraag ik aan mijn studenten wie het afgeraden werd, en dan zie ik de handen de lucht ingaan. Maar jullie hielden voet bij stuk en nu ga je aan de andere kant staan. Want begrijp me niet verkeerd, jullie zijn vanaf vandaag geen leerlingen meer. Zelfs al zit je nog maar in je opleiding, voor de leerlingen waar je straks stagelessen gaat geven ben je juf, meester, leraar,…

Natuurlijk zegt iedereen dat zijn of haar beroep het mooiste ter wereld is, maar bij ons is dat gewoon waar. Beeld je maar eens in: ouders vertrouwen hun kinderen aan ons toe. Dit is een enorme verantwoordelijkheid. Zelfs in niet Corona-tijden mogen wij mee hun leven helpen vormgeven.

De hele wereld zal je klaslokaal – virtueel en IRL – binnenkomen. Alles wat je maar kan bedenken, zowel het mooie als het erge. Elke burgeroorlog waar ook ter wereld kan een direct gevolg krijgen in je klas. Maar ook geboortes van broertjes of zusjes, de eerste verliefdheden, alles zal je voor je ogen zien gebeuren en jij mag meelachen, troosten, doen leren.

Oh, straks kom je ook in de lerarenkamer. Nu mag het. Je moet daar iets over weten: geloof niet alles wat daar gezegd wordt. Het is namelijk een decompressiekamer. Je zal het zelf snel merken: les geven is een echte performance kunst en dan kan het wel eens gebeuren dat er vanalles moet gelucht worden. Wielrenners geven ook niet altijd hun beste interviews na een moeilijke rit in de Tour De France. Weet dat het grootste geheim van goede leraren is dat ze hun leerlingen echt graag zien. Zelfs die ene leerling die wel heel veel last heeft van de puberteit.

Dank je voor je keuze, we hebben je nodig. Zorg voor jezelf en dat kan je doen door samen te werken. Mijn collega’s in de verschillende opleidingen zullen je graag zo ver mogelijk helpen ontwikkelen, maar het is een werk dat nooit zal af zijn. Als we de wereld niet kunnen voorspellen, en die hele wereld komt je klas in, zullen we nooit je op alles kunnen voorbereiden.

Oh, en wie weet kom je binnen 10-15 jaar dan opeens een oud-leerling tegen op straat die vertelt hoe je zijn of haar leven hebt veranderd. Want dat gaan we doen.

Bye,

Pedro

 

2 gedachten over “Een brief voor de studenten die vandaag starten in een lerarenopleiding

  1. Mooi geschreven, Pedro.
    Je zou denken dat iedereen dan wel de lerarenopleiding wil volgen. Maak er nog meer nog warmer alstublieft! Want helaas, er zijn nu al te weinig beschikbare kandidaten om zelfs bij het begin van het schooljaar interims te kunnen vinden… Ze weten niet wat ze missen…

    In het secundair zijn we ondertussen al een tijdje bezig. De eerste klassen reeds in quarantaine, de eerste leraars ook in afwachting van een mogelijke test, contact tracing die veel te traag werkt, afstandsonderwijs die al weer wordt opgestart…

    ik wens jou ook een heel fijn academiejaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.