Zelfcensuur

Een typische eigenschap van mezelf is dat ik moeilijk mijn mond kan houden. Gelukkig zeg ik het meestal vriendelijk,  al is dat niet altijd het geval. Met ouder worden, koos ik er bewust voor om me op bepaalde vlakken zo neutraal mogelijk te houden omdat dit volgens mij bij mijn functie van wetenschapper past, maar zelfs dat betekende niet dat ik zou zwijgen als onderzoek beleid zou ondersteunen of tegenspreken. Integendeel. Maar al een paar weken merk ik dat ik steeds voorzichtiger word. Noem het zelfcensuur, of eerder geen zin in gedoe. Kritiek hoort er bij, meer nog is belangrijk. Gedoe is echter iets anders.

Laat ik het concreet maken. Gisteren maakte de overheid de cijfers bekend van het aantal besmettingen en quarantaines op school. Toen de schooldirect binnenkwam, merkte ik dat ik deze informatie toch maar niet deelde, ook al waren de resultaten beter dan veel mensen vreesden. Een dergelijk bericht zou wellicht gevolgd worden door reacties dat de overheid spint of liegt enerzijds, of anderzijds dat de maatregelen overdreven zijn tot zelfs de obligate corona is een hoax-reactie. ’s Avonds deelde ik wel nog een opiniestuk van iemand anders over de mogelijke gevolgen van quarantaines op schoolkinderen, en oef, het gedoe bleef deze keer uit.

Als je iets deelt over Corona op sociale media, zelfs al is het gewoon puur feitelijke informatie, dan kan je je verwachten aan behoorlijk extreme reacties. Mijn eerste reactie was de negeer knop, maar steeds vaker is het nu ‘dan schrijf of tweet ik maar niks’.

De voorbije weken sprak ik verschillende mensen die hun account op sociale media opeens hebben afgeschermd, die hun account opvallend minder gebruiken of die net zoals ik dan maar aan zelfcensuur doen.

Hopelijk verdwijnt ooit met het virus ook deze polarisering…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.