Twee verschillende beleidskeuzes, twee verschillende reacties uitgesplitst #TTVL

De voorbije dagen hebben we via Teacher Tapp Vlaanderen twee beleidskeuzes van minister Weyts voorgelegd aan het panel en de reacties liepen behoorlijk uiteen.

Deze vraag stelden we op basis van suggesties van verschillende gebruikers:

De vrees hadden we een stuk verwacht, maar de vrij hoge positieve score en lage negatieve score viel wel op. We kregen al snel vragen over hoe het qua spreiding zat tussen bijvoorbeeld de verschillende leeftijdsgroepen. De verschillen bleken relatief klein:

Een andere vraag ging over de centrale examens:

Hier blijken de verschillen onderling groter, waarbij opvalt hoe directies vooral iets uitgesprokener voor of tegen lijken in vergelijking met leraren.

 

 

 

Zelf meedoen met Teacher Tapp (zelfde links voor Vlaanderen én Nederland):

 

3 gedachten over “Twee verschillende beleidskeuzes, twee verschillende reacties uitgesplitst #TTVL

 1. Ik ben er absoluut voor dat er rotte appels eruit gaan. Maar wie zal bepalen wat een rotte appel is? Als het overgelaten wordt aan de directies zal die macht zwaar misbruikt worden. Ik wil benadrukken dat ik de meeste directies competent vind. Maar ik heb onlangs een pestende, onbekwame directeur meegemaakt die veel schade aangericht heeft in heel de school. Nu is hij gelukkig buiten gezet. Het waren net de leerkrachten met de meeste eigen ideeën en de meeste creativiteit die geviseerd werden. Als hij de macht had gehad was ik en een reeks andere collega’s ontslagen. Wanneer de leraars met een eigen persoonlijkheid opgejaagd wild worden zal het onderwijs er veel slechter aan toe zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat als leerkrachten gepest worden het heel vaak door hun directie is. Veel mensen geven les met angst. Moet die nog groter worden? Nog meer burn-out?
  Nogmaals : ik weet dat er ook heel veel hardwerkende, bekwame directies zijn. Maar de directeurs die “Rotte Appels” zijn richten héél veel schade aan.

 2. ik vind de teacher tapp leuke spielerei. Ik doe er ook aan mee en lees vaak de links.
  Deze enquêtes laten zich gemakkelijk in cijfers gieten. Daar zit geen nuancering in (ik merk dat ik vaak moeite heb om een antwoord te vinden dat past bij wat ik vind). Je kan het ook geen echt ‘onderzoek’ noemen. Het zijn enkel meningen van mensen. Daarom ben ik zeer terughoudend met de interpretatie van de resultaten… Het schrikt me af dat op basis van deze ‘enquête’ beleidsbeslissingen zouden genomen worden.

  • Daarom dat we steeds schrijven ‘volgens onze respondenten’ en niet ‘het Vlaamse onderwijs’. De minister gaf ook aan in het parlement dat het geen bedoeling is om op basis enkel hiervan beleid te maken. Is ook niet onze bedoeling.
   Tegelijk is het meer onderzoek dan je denkt en zijn er ondertussen verschillende onderzoekers van buiten het project die ook hieraan meewerken. Meer daarover wellicht vanaf januari.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.