TIMSS, een voorbeschouwing

Misschien een rare boodschap om deze blogpost mee te beginnen, maar ik heb vannacht geslapen. Waarom deze mededeling? Soms gebeurt het dat ik internationale rapporten heb nog voor ze verschijnen en dan probeer ik alles gelezen te hebben tegen dat het rapport verschijnt. Deze keer was dit niet het geval, dus: ik heb kunnen slapen.

Wel wil ik zoals bij PISA vorig jaar een voorbeschouwing geven bij het verschijnen van deze internationale vergelijking.

TIMSS staat voor Trends in International Mathematics and Science Study waarbij de leerlingenprestaties in wiskunde en wetenschappen om de vier jaar vergeleken wordt bij 10- (4th grade) en 14-jarigen (8th grade). In Vlaanderen doen we enkel mee voor de 10-jarigen, lees 4de leerjaar. Het is een gelijkaardige test als de vijfjarige PIRLS voor begrijpend lezen die in 2016 voor nogal wat beroering zorgde door de nogal steile achteruitgang.

Tot nu toe is Vlaanderen sterkhouder voor wiskunde en middelmaat voor wetenschappen, al was de trend voor wiskunde licht dalend tijdens de vorige rondes.

Wat kan je verwachten:

 • Als de resultaten verder dalen, dan wordt het debat over de eindtermen basisonderwijs nog pittiger dan verwacht, en debatten over eindtermen zijn de laatste weken sowieso al behoorlijk ‘levendig’. Nog een groter pleidooi voor meer aandacht voor de kernvakken zoals taal en rekenen zal dan ons deel worden.
  Een mogelijke verklaring die je zal kunnen horen, zoals bij PIRLS, is dat bepaalde inhouden later aan bod komen in het basisonderwijs (TIMMS is meer curicculumgebaseerd in tegenstelling tot PISA dat probleemoplossend vermogen als focus heeft). Bij PIRLS werd dit ook gezegd, maar toen dit met PIRLS-repeat werd gecontroleerd in het zesde leerjaar bleek dat niet het geval.
 • Als de resultaten gelijk blijven, dan kan dit rust brengen, maar dan nog kunnen we beter. Aan de andere kant zullen dan koepels en netten stellen dat hun vernieuwde aanpak misschien vruchten afwerpt, al zou dat ook nog steeds te vroeg zijn als verklaring.
 • Als de resultaten verbeteren, dan is er eindelijk sprake van een trendbreuk en zal iedereen opgelucht ademhalen.

Wat kun je niet verwachten:

 • Eenduidige verklaringen voor de resultaten. Dit is eigen aan dergelijke onderzoeken: ze tonen evoluties en correlaties en laten zelden een smoking gun zien.
 • Een uitgebreide analyse deze ochtend op deze blog, want ik zal het rapport pas bij verschijnen kunnen lezen.

 

4 gedachten over “TIMSS, een voorbeschouwing

 1. Pedro, je vermoeden wat het resultaat gaat zijn correspondeert met de lengte van de 3 paragrafen in ‘wat je kan verwachten’.
  Bedankt voor je heldere en beknopte voorspelling en duiding.L

 2. “Tot nu toe is Vlaanderen sterkhouder voor wiskunde” voor 10-jarigen.

  Vlaamse 10-jarigen op kop samen met Zwitserland bij vorige TIMSS. Als 1 van de 3 opstellers van het leerplan wiskunde (kath. ond.) van 1998 was ik uiteraard fier dat we de topscore behaalden. Leerkrachten en inspecteurs waren heel tevreden over dit leerplan. Benieuwd wat het straks zal worden.

 3. Ikzelf zie het al weer gebeuren: opportunisme en overcompensatie om het probleem zo snel mogelijk op te lossen, zonder te weten waar die smoking gun nu net ligt!

 4. Pingback: Wat ik leer uit TIMSS wat misschien minder aandacht zal krijgen: pesten, instructietijd, professionalisering,… | X, Y of Einstein?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.