2 fragmenten uit In Europa over marktwerking in onderwijs, zorg,…

Gisteren was er een aflevering van In Europa, met oa Geert Mak, over de martkwerking in vooral onderwijs. De aflevering toont hoe de voorbije jaren een verzakelijking over scholen uitgegoten werd. Alles zou goedkoper, efficiënter en sneller worden. Al zou volgens Mak die belofte nergens uitgekomen zijn.

2 lange fragmenten:

Het meer positieve en meer optimistische derde hoofdstuk uit de aflevering staat spijtig genoeg niet op YouTube, noch op de website van de VPRO op het moment dat ik dit stuk schreef.

Tegelijk is er de vraag of het vroeger op alle vlakken goed was. Er waren wel degelijk problemen in de publieke sector, ook in het onderwijs. De vraag is of de oplossing die massaal gekozen werd, de juiste was.

Een gedachte over “2 fragmenten uit In Europa over marktwerking in onderwijs, zorg,…

 1. Dag Pedro,

  Volgens mij hebben de makers van deze aflevering toch wel één grote fout gemaakt:
  het is namelijk volledig omgekeerd.

  Wat we zien in de filmpjes is dat de leerkrachten vroeger op hun eigen manier mochten lesgeven en de scholen hun eigen “beleid” mochten voeren. Dat is een vrije markt: ouders kunnen zelf de school kiezen die ze het meest geschikt lijkt voor hun kind.

  Wanneer het onderwijs door een centraal gezag bepaald wordt – hetzij door een onderwijskoepel, hetzij door de overheid – dan is dat geen marktwerking of “verzakelijking” van de scholen, maar socialisme/communisme.

  Dat is m.i. ook het probleem met de geplande centrale toetsen in Vlaanderen.

  Toevallig vond ik enkele weken terug een documentairereeks van Milton Friedman uit 1980 waarin hij net dit probleem in de USA bespreekt:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.