Waarom we naast de kinderen de jongeren niet mogen vergeten

Er is een bekende scene in The Simpsons waarin de domineesvrouw Helen Lovejoy dit uitroept:

Deze uitroep is een parodie op een cliché dat eeuwenoud is, maar met veel clichés zit er ook een grond van waarheid in. Zo merkten we tijdens de eerste lockdown dat in eerste instantie kinderen en jongeren helemaal vergeten werden. Dit werd na een – te lange – tijd goedgemaakt en jeugdwerk deed samen met de overheid veel om de zomer toch nog een zomer te maken.

Kinderen worden vandaag gelukkig minder vergeten dan toen, maar dit lijkt wel voor een stuk het geval voor de tieners. Toen een week geleden de gouverneur van West-Vlaanderen activiteiten voor kinderen wou verbieden, werd hij al snel teruggefloten door zijn partijgenoot Benjamin Dalle, de minister van Jeugd.

Maar de Vlaamse Jeugdraad merkte terecht op dat +12 jaar nog vaak de dupe is:

Een typische reactie bij dergelijke pleidooien is dat het voor iedereen moeilijk is. Dat klopt, maar sociaal contact en ontspanning is bij deze groep echt wel cruciaal voor hun ontwikkeling. Besef ook dat dit alles een jaar ontberen voor hen relatief veel langer lijkt dan voor iemand met veel meer levensjaren op de teller.

Nee, dit is geen pleidooi van de versoepelingsbrigade. Ik ben nog steeds geen lid van ook maar een of andere club. Maar besef dat het met veel tieners en jongeren niet goed gaat. Echt niet goed. Qua opofferingen vragen we veel van hen. Laten we hen dus aub niet vergeten. We zijn het ondertussen zo gewoon om te kijken wat nu best niet gebeurt, maar misschien wordt het hoog tijd om te kijken wat er wel veilig mogelijk kan.

Een gedachte over “Waarom we naast de kinderen de jongeren niet mogen vergeten

  1. Helemaal mee eens. In mijn volgende betoog neem ik net als jij geen stelling, maar sommeer alleen wat ik zie.

    In Nederland zit in het OMT (zover ik weet) geen gedragswetenschapper/pedagoog. Dit aspect wordt dus niet mee gewogen bij de beslissingen die worden genomen. We kijken mijns inziens alleen vanuit één visie (virologie). Niet alleen alcohol maakt meer kapot dan u lief is, maar ook bepaalde beslissingen. Alleen worden die effecten niet meteen duidelijk.

    We hebben gemerkt dat persoonlijk contact heel belangrijk is, dat blijkt ook uit de verschillende onderzoeken waar je zelf aan refereert. Dan moet je gaan kijken hoeveel risico je loopt met contacten. Je hebt in het begin van de pandemie een filmpje laten zien waarin iemand in een spelshow keuze gaat maken. Hoe typerend…en wat doet dat met mensen, tenslotte ben je aan het discrimineren (verschil maken).

    De regels die nu worden gemaakt zijn mijns inziens spreekwoordelijk de kanon op een mug. Bijvoorbeeld mag maar één van het gezin bezoek brengen bij een ander gezin. Oké waarom één persoon en niet het “huishouden”? Want als hij thuis komt en zou besmet zijn, dan besmet hij ook de rest van zijn gezin! Dus wat is de meerwaarde van deze beperking. Kun je niet gewoon zeggen dat niet meer dan twee “huishoudens” elkaar mogen bezoeken. En waarom mogen parlementariers wel samen komen en vergaderen in één fysieke ruimte en gebeurt dat niet online en waarom mogen talkshows wel meer dan één persoon ontvangen en gebeurt dat niet online? Leuk als je regels opstelt en jezelf niet eraan hoeft te houden. Ja maar dan kunnen we geen uitzending maken… , maar dat geldt toch ook voor een restauranthouder. Dus verzin dan ook maar een alternatief. Talkshows zijn in mijn ogen niet cruciaal, puur amusement. Nieuws kan ik me nog wat bij voorstellen, maar that’s it.

    Als ik dit als volwassene al niet begrijp, wil ik me niet voorstellen hoe het is voor de kinderen,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.