Op welke leeftijd beginnen jongeren te geloven in complottheorieën (nieuwe studie)

Complottheorieën komen al zeer lang voor, maar zijn momenteel een zeer hot topic. Maar hoe zit het met complottheorieën bij jongeren? Toen we in oktober dit bevroegen in Teacher Tapp was dit het resultaat:

Maar we merkten wel dat slechts 12% van de leraren in het basisonderwijs dergelijke verhalen hoorden bij hun leerlingen terwijl dit het drievoudige werd in het secundair onderwijs waarbij opviel dat 64% van de leraren uit het BSO dergelijke verhalen al van hun leerlingen gehoord hadden.

Een Brits onderzoek ontwikkelde een vragenlijst om het geloof in dergelijke theorieën te meten bij jongeren. Ze hebben hiermee nu gekeken op welke leeftijd het keerpunt zit dat het geloof in complottheorieën bij adolescenten echt doorbreekt, en men kwam via vier afzonderlijke studies uit op 14 jaar. Meer nog, op 18 zijn er opvallend meer jongeren die geloven in complottheorieën dan bij oudere groepen. Het lijkt dat er op die leeftijd een soort van piek zou voordoen. (Lees ook hier)

Het is een interessant gegeven hoe dit onder andere regionaal zou kunnen verschillen én in de tijd. Zoals de Britse onderzoekers opmerken zitten bijvoorbeeld door de lockdown jongeren veel meer online, wat misschien ook een effect zou kunnen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.