Is ‘volg je passie’ iets typisch Westers?

Het is een advies dat je vaker hoort: volg je passie. Mensen die hun passie volgen zouden meer bereiken. Of dat klopt bleek eerder al maar de vraag, het is wellicht beter om je passie te volgen maar er nog zeker iets naast te hebben. Maar het is misschien volgens een nieuw onderzoek ook wel iets cultureels, en dan vooral iets Westers. Xingyu Li (Stanford Universiteit) en collega’s beschrijven in een nieuwe studie dat dit model van passie leidt tot beter presteren typisch is voor meer individu-gerichte samenlevingen. Bij meer collectief-gerichte culturen is niet je eigen pad vinden belangrijk, maar wel je inschakelen in een algemeen belang. Ze komen tot deze conclusie door analyses op data uit drie datasets uit 59 gemeenschappen met in totaal 1,2 miljoen respondenten.

Dat wil niet zeggen dat in die culturen gepassioneerd zijn door iets, geen invloed kan hebben op bijvoorbeeld schoolprestaties, maar de invloed van bijvoorbeeld ouderlijke steun blijkt even belangrijk.

De wetenschappers waarschuwen dat dit misschien wel voor een vertekening kan zorgen bij bijvoorbeeld intake-gesprekken. Als je bijvoorbeeld te zeer van een passie-model uitgaat, kan het zijn dat je bepaalde leerlingen of studenten of werknemers onterecht minder kansen zou kunnen geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.