Opvallend: onderzoek toont dat kinderen in leerpleinen *minder* bewegen

Leerpleinen zijn al een tijdje hip, al zijn er de nodige opmerkingen bij te maken. Een nieuwe Finse studie onderzocht of kinderen bij dergelijke open leerruimtes meer bewegen dan in de meer conventionele klassetting. Ze deden dit bij 130 basisschoolkinderen van 9 en 11 jaar. De steekproef is behoorlijk klein en het is voor alle duidelijkheid geen RCT, maar dit is deels ook te verklaren door het gebruik van accelerometers om alle data objectief in kaart te brengen (en de behoorlijk heftige datacleaning die hierbij nodig was, als je het onderzoek leest).

Groot was wellicht de verbazing bij de onderzoekers toen het verwachtte positieve effect er niet bleek te zijn, integendeel. Kinderen in open leerruimtes of leerpleinen bewogen in het onderzoek net minder. Wel waren er meer onderbrekingen mogelijk die het zitten zouden kunnen compenseren, maar de onderzoekers zijn duidelijk: gewoon leerpleinen installeren zonder rekening te houden met genoeg bewegen zorgt voor minder beweging bij de leerlingen. Ze pleitten voor meer onderzoek naar hoe je dit als leerkracht best aanpakt.

Abstract van het onderzoek:

European children and adolescents spend most of their daily life and especially their school hours being sedentary which may increase their risk for chronic non-communicable diseases later in life. After the curriculum reform of Finnish basic education in 2014, most of the new or renovated comprehensive schools in Finland incorporate open and flexible classroom designs. Their open learning spaces may provide students opportunities to reduce sedentary behavior during school hours. Thus, waist-worn accelerometers were used to assess classroom-based sedentary time (ST), the number of breaks from sedentary time (BST), and physical activity (PA) among cross-sectional samples of 3rd and 5th grade students during two separate academic years in a school that underwent a renovation from conventional classrooms to open learning spaces. The cohort of 5th grade students before renovation had a smaller proportion of ST from total classroom time (56.97 ± 12.24%, n = 42 vs. 67.68 ± 5.61%, n = 28, mean difference = 10.71%-points, 95%CI = −15.65 to−5.77, p < 0.001), a greater number of BST per 60 min of classroom time (7.41 ± 1.16 breaks/h vs. 9.19 ± 1.59 breaks/h, mean difference = −1.78 breaks/h, 95%CI = −2.486 to −1.079, p < 0.001) and a greater proportion of light intensity PA (28.66 ± 9.99% vs. 22.56 ± 4.59%, mean difference = 6.10%, 95%CI = 2.56 to 9.64, p = 0.001) than the 5th grade cohort assessed after renovation. The cohort of 3rd grade student had a greater proportion of moderate-to-vigorous intensity PA (MVPA) after the renovation compared to the cohort assessed before the renovation [Mean Rank (Before) = 27.22, Mean Rank (After) = 37.58, U =524.0, p = 0.033]. Despite the greater ST found in 5th graders, schools with open learning spaces may facilitate BST or MVPA as observed in the 5th and 3rd grade cohorts in open learning spaces compared to the cohorts in conventional classrooms, respectively. Future studies should seek to investigate and develop teacher practices to capitalize the potential of open classrooms to reduce ST, since classroom renovation alone may not be a sufficient intervention as of itself. Longitudinal studies utilizing randomized controlled trials are warranted.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.