Deze technologie is indrukwekkend en tegelijk griezelig

Je ziet het vaak in films en series. Men heeft zeer vage beelden van iets, maar de technologie maakt het bij wonder helder. Ik weet niet of jij het al probeerde met je telefoon, maar blijkbaar hebben de CSI’s en andere diensten wel deze magische technologie. Tot voor kort was het idee dat die technologie nog niet bestond, maar kijk even naar deze video:

Je neemt een blurry foto van 64 op 64, de artificiële intelligentie voegt eerst ruis toe om vervolgens weer ruis af te nemen en te eindigen met een beeld op hoge resolutie:

SR3 is a super-resolution diffusion model that takes as input a low-resolution image, and builds a corresponding high resolution image from pure noise. The model is trained on an image corruption process in which noise is progressively added to a high-resolution image until only pure noise remains. It then learns to reverse this process, beginning from pure noise and progressively removing noise to reach a target distribution through the guidance of the input low-resolution image. (bron en meer uitleg)

Maar tegelijk zag ik zeer veel verdeelde reacties op deze nieuwe tool van Google. Het is en blijft AI die gokt. En net in die series en films uit het begin van deze post, worden dergelijke beelden net vaak als ‘aanwijzing’ of zelfs ‘bewijs’ gebruikt, maar is dat wel een goed idee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.