Taaltrajecten: Taalondersteuning voor leerlingen die daar extra nood aan hebben

Kreeg gisteren deze mail in mijn mailbox:

In 2020 gaf de Vlaams minister van Onderwijs de opdracht aan de Universiteit Antwerpen, in partnerschap met de hogescholen Odisee en Thomas More, om een onderzoek naar taalintegratietrajecten uit te voeren. Het onderzoek moest een wetenschappelijk onderbouwd antwoord geven op volgende vraag: wat zijn de kenmerken van een effectief taaltraject voor leerlingen die de onderwijstaal onvoldoende beheersen? 
Op basis van ons onderzoek kunnen we zes onmisbare bouwstenen belichten voor het opzetten van zo’n taaltraject:
  1. Vertrek vanuit een meerlagig ondersteuningsmodel
  2. Bouw het taaltraject op een logische manier op en combineer verschillende deelvaardigheden
  3. Investeer bewust in mondelinge taalvaardigheid
  4. Schriftelijke vaardigheden: ga voor een vroege start en blijf inzetten op technisch lezen en leesbegrip
  5. Verzorg de kwaliteit van je instructie
  6. Monitor je leerlingen en laat je ondersteunen
Dit project focust expliciet op het volledige leerplichtonderwijs, dus van kleuter- tot en met secundair onderwijs, en kijkt dus niet alleen naar wie zwak zou scoren op de taalscreening voor kleuters. Kortom, de zes bouwstenen zijn ook wezenlijk voor de preventie van taalproblemen, en niet enkel voor de remediëring ervan. Taaltrajecten kunnen voor iedereen belangrijk zijn.
Op de websitewww.taaltrajecten.be kan je de publicaties van dit project gratis downloaden: het wetenschappelijk rapport, de praktijkgids, en de extra fiches die bij de website horen. Je vindt er ook extra informatie over de verschillende bouwstenen en de onderliggende aanbevelingen.
Elke dag maken tienduizenden leerkrachten in Vlaanderen het verschil voor leerlingen met nood aan taalsteun. Met dit project willen we hen en het onderwijsveld ondersteunen bij de verdere uitbouw van de reeds aanwezige expertise. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.