Nieuw vanaf 2025 in PISA: vreemde talen

Hoe goed spreken jongeren een tweede of derde taal? Op 27 september lanceert de OESO het raamwerk dat ze zullen gebruiken om vanaf 2025 in hun driejaarlijkse PISA-testen om na te gaan hoe goed de vijftienjarigen andere talen spreken naast hun moedertaal. Je kan dit raamwerk nu al hier lezen, waarin onder andere ingegaan wordt op de discussie tussen vreemde taal en tweede of derde taal.

Ik heb wel nog het vermoeden dat de organisatie een pittige kan worden:

This assessment would be appropriate to assess any modern language formally taught in school settings other than the main language of instruction. The assessed languages will most likely not be official languages of the country, but in some cases, they could be, particularly in multilingual countries. While the assessed language can be one of the languages of instruction, it should not be the main language of instruction (which is normally used, in the PISA context, for the assessment of reading). However, it would be relevant to make an exception in schools where, due to a system-level policy to improve students’ language skills, the main language of instruction is not the language spoken by students at home and in their social environment. For instrument development, foreign languages will be understood as all modern languages that are formally taught in school settings, other than the main language of schooling, which is defined as the language of the PISA reading test.

Je hoort en leest vaker dat PISA een soort onofficieel curriculum is, waarbij de zaken die door de OESO gemeten worden, door overheden als belangrijker worden ervaren. Je kan hier lang over discussiëren, maar stel dat dit het geval zou zijn, dan is het goed nieuws voor vreemdetalenonderwijs. Het is wel nog de vraag welke landen of regio’s zullen intekenen voor welke talen.

Er hoort ook een working paper bij “How language learning opens doors” waarin ingegaan wordt op de meerwaarde die vreemdetalenonderwijs kan bieden:

Research has shown that foreign languages can be an important driver towards better job opportunities. This is more likely to be the case if young people take foreign languages into account when developing their career and educational expectations. This paper examines how speaking more than one language and learning at least one foreign language at school relate with students’ career and educational expectations. It is based on questionnaire data collected from 15-year-olds in 79 countries and economies as part of the 2018 Programme for International Student Assessment (PISA), as well as on qualitative interviews with students from Costa Rica, Denmark, Hong Kong (China) and Spain.

De data die men gebruikte laat enkel correlaties toe, men gebruikte de kwalitatieve data om dit in te schatten, maar daaruit blijkt dat de causaliteit wellicht in beide richtingen gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.