Nee, enige kinderen zijn niet meer egoïstisch dan kinderen met broers of zussen (onderzoek)

Het resultaat van dit onderzoek wist ik al uit eerder onderzoek, moet ik bekennen, maar fijn dat het nog een keertje bevestigd wordt in dit onderzoek van Xuegang Zheng en collega’s, gepubliceerd in Social Psychology and Personality Science.

De onderzoekers deden verschillende experimenten. In de eerste studie moesten de deelnemers inschatten of de personen die ze observeerden al dan niet egoïstisch zijn. Hierbij wisten de deelnemers over de personen die ze moesten inschatten of deze enig kind of niet-enig kind zijn. Hieruit bleken vooral niet-enige kinderen de enige kinderen negatief in te schatten.

In het tweede en derde experiment werd het altruïsme en het egoïsme gemeten. Hier bleek er geen verschil merkbaar tussen enige kinderen en de anderen.

Vrij vertaald: er zijn vooroordelen over enige kinderen en die blijken niet terecht.

Abstract van het onderzoek:

Negative stereotypes about only children (OC) have caused widespread concern. However, relatively little is known about the accuracy of these stereotypes, especially regarding altruistic behaviors. In Study 1 (N = 337), participants rated the altruism of OC and non-only children (NOC) on three measurements on the basis of the participants’ perceptions. Results revealed that participants rated OC as less altruistic, and the stereotype primarily came from NOC raters. Results of Study 2 (N = 391) did not reveal any difference between OC and NOC in altruism. In Study 3 (N = 99), a social discounting task was applied to further investigate whether OC and NOC displayed different degrees of altruistic behavior toward various social distances. No differences were found among individuals at close or distant social distances. Ultimately, this research indicates that the negative stereotype regarding the altruistic behavior of OC is an incorrect prejudice.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.