Niet bloggen over het rapport Brinckman zou raar zijn, maar mag ik eerlijk bekennen dat ik niet goed weet wat te schrijven over het 157-pagina tellende eindverslag dat gisteren werd voorgesteld. Je kan hier het hele rapport lezen, Klasse maakte hier een samenvatting.
Ik was niet betrokken bij de commissie, maar veel zaken kan ik beamen, alleen al als ik naar mijn eigen verleden kijk:
- Ik pleitte zelf al eerder voor een back to basics, onder andere in het boek Met de kinderen alles goed,
- al jaren probeer ik mythes uit het onderwijs te houden,
- oa in Klaskit leg ik uit hoe zelfontdekkend leren bij basiskennis en -vaardigheden voor ongelijkheid kan zorgen in het onderwijs, en beter pas nadien gehanteerd wordt,
- ik stelde al eerder voor om de leerkracht meer centraal te stellen om het lerarentekort op te lossen,
- mijn kritische reflectie over de lerarenopleidingen wordt niet geciteerd, maar zou op bepaalde plaatsen perfect aansluiten bij wat er in het rapport staat.
- Ook het pleidooi voor een EEF- of NRO-achtig kenniscentrum is me genegen.
Volg ik alles? Zeker niet, ik weet niet of bijvoorbeeld Hattie zich zou herkennen in de visie op zittenblijven, terwijl hij wel voor oa huiswerk aangehaald wordt. En er zijn genoeg zaken waar ik nog moet over nadenken.
Maar wat zal het effect van het rapport zijn? Moeilijk te voorspellen. Mispak je niet, oa voor professionalisering/begeleiding en lerarenopleidingen staan er vergaande voorstellen in die ik niet zonder slag of stoot zie passeren. Anderzijds passeerden de voorbije maanden verschillende zaken die wel degelijk uitgerold zullen worden of waarover minstens al gedacht werd. Merk bijvoorbeeld op hoe de bindende toegangsproef voor de lerarenopleidingen al een paar keer voor dit rapport door minister Weyts werd vermeld.
Ook zie ik aanwijzingen dat dit rapport wel eens langer zou kunnen meegaan dan deze legislatuur.