Pesten terugdringen door op leerkrachten te bouwen

Recent doken er alweer getuigenissen op over zware pesterijen op school. Meer effectieve inspanningen zijn nodig om leerkrachten en scholen sterker toe te rusten zodat ze (cyber)pesterijen met nog meer succes kunnen helpen terugdringen. Alle kinderen en jongeren hebben immers recht op een veilige en krachtige leeromgeving om zo tot volle ontwikkeling te kunnen komen.

Pesten is een vorm van doelbewuste herhaaldelijke agressie die schade toebrengt aan iemand die minder macht heeft en daardoor de agressie moeilijk kan doen stoppen. Kinderen en jongeren die pesten putten zichzelf en hun slachtoffer uit om binnen de groep een belangrijke(re) plek te verwerven. Zonder tegenstand gaat het pesten door. Stilzwijgend toekijken speelt in het voordeel van de pester(s): zij voelen zich hierdoor gesteund. Omstanders die afkeuring tonen of het slachtoffer in bescherming nemen, remmen het pesten af. Slachtoffers krijgen dan (eindelijk) het gevoel dat ze er wel toe doen. Leerkrachten kunnen bijdragen…

View original post 617 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.