Dierenvrienden

Op vrtnws verscheen vorige week een artikel over het gebruik van robotkatten in een Gents woonzorgcentrum. Bewoners met dementie kunnen de kat aaien, waarop die antwoordt door bijvoorbeeld te miauwen of te spinnen. De personeelsleden van het woonzorgcentrum vertellen hoe de robotkat de bewoners kan kalmeren en reacties teweegbrengt, ook bij bewoners die “anders op niets zouden reageren.” Ook in onderzoek werd bevestigd dat contacten met robotdieren een positief effect kunnen hebben op het welbevinden van mensen met dementie (1). Zo waren bewoners die met een robotdier konden omgaan minder snel opgewonden, toonden ze minder agressief gedrag en konden ze bij een incident sneller gekalmeerd worden. De aanwezigheid van een robotdier maakte het ook makkelijker om gesprekken te voeren met andere mensen, bijvoorbeeld familieleden die op bezoek komen of medebewoners.   

Foto door Tony Pressers

Ook het omgaan met “echte dieren” zorgt voor een beter welbevinden, en dit voor mensen…

View original post 624 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.