Zijn de resultaten van de peiling Nederlands goed of slecht?

DUURZAAM ONDERWIJS

Vanmiddag, tijdens de publieke voorstelling van de peilingsresultaten, werd mij gevraagd om op de resultaten te reflecteren. Mogen we tevreden zijn of is dit het zoveelste vege teken aan de wand? Dat leek wel de vraag te zijn die op ieders lippen hing.

Allereerst, er is enige reden om tevreden te zijn. Voor de allereerste keer sinds hun invoering werden de eindtermen basisgeletterdheid geëvalueerd: In de A-stroom halen 98% van de leerlingen de eindtermen basisgeletterdheid voor zowel begrijpend lezen als luisteren. In de B-stroom halen 97% de eindtermen basisgeletterdheid voor luisteren en 82% voor lezen. Dat zijn mooie percentages die lijken te suggereren dat de inspanningen van schoolteams op het vlak van taalonderwijs vruchten beginnen af te werpen. Helemaal tevreden kunnen we daar echter niet mee zijn: eindtermen basisgeletterdheid gelden immers niet op populatieniveau, maar moeten door elke individuele leerling gehaald worden. We mogen dus eigenlijk maar pas tevreden zijn…

View original post 860 woorden meer

Een gedachte over “Zijn de resultaten van de peiling Nederlands goed of slecht?

  1. Het contrast tussen de inschatting iop Duurzaamonderwijs en die van Rianne Janssen is wel scherp. Zij wijst erop dat we de lat nog laag leggen – zeg maar schandalig laag (we verwachten hier op het einde van het LO het niveau dat ze elders nastreven tegen einde 4de) én dat we de grioep anderstalige jongeren met gepaste zorgen moeten ondersteunen. Vgl. met Keris Van Den Brande en anderen die tot voor kort zelfs bijna elke vorm van NT2 radicaal bestreden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.