Een streepje ‘achter’: Hoe sociaal-economische verschillen de mentale gezondheid kunnen beïnvloeden

Mentale gezondheidsongelijkheid

Of een persoon wel of niet met mentale moeilijkheden zal kampen in zijn leven, heeft met verschillende factoren te maken. Een deel daarvan zit in onze biologie: sommige mensen hebben door een bepaalde genetische kwetsbaarheid meer kans op bijvoorbeeld depressie, angststoornissen of psychose. Een ander deel wordt bepaald door specifieke ervaringen die we opdoen doorheen ons leven, bijvoorbeeld gepest worden. Maar ook de omgeving waarin we opgroeien, de financiële situatie en het opleidingsniveau van onze ouders zijn factoren die een invloed hebben op de mentale gezondheid. Gezondheidsongelijkheid wordt door het Vlaams Instituut Gezond Leven omschreven als “de ongelijke verdeling van gezondheid volgens de sociaaleconomische status van mensen”. Deze ongelijkheid geldt voor de fysieke gezondheid, maar ook voor de mentale gezondheid. Sommige mensen in onze maatschappij hebben een streepje voor als het bijvoorbeeld gaat over het wel of niet ontwikkelen van depressieve gevoelens of het ervaren van (chronische)…

View original post 1.483 woorden meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.